Свързани новини

04.09.2019 14:06

Да се обвинява Русия, че е довела „окупационен режим" е неморално, твърди Джабаров

Видян 2272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
В коментар пред телевизионния канал RT председателят на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите Владимир Джабаров се изказа по повод изявлението на българското външно министерство за ролята на СССР в освобождението на Европа от нацизма, предаде Фокус.


„Надявам се президентът (на България Румен Радев – бел.р.) да каже, че това е неприемливо. Да се обвинява Русия, че е довела, както казват, „окупационен режим", е неморално", заяви руският сенатор.

„Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега води срещу Русия по отношение на изкривяване и преразглеждане на историята“, заяви на свой ред сенаторът Олег Морозов пред вестник „Взгляд“. Така той коментира изявлението на българското външно министерство, че войната на СССР срещу Нацистка Германия не е освобождение на Европа.


„Те искат да стигнат до тезата, че Съветският съюз е толкова виновен за началото на войната и за жертвите, колкото този, който я е започнал - Нацистка Германия“, заяви Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите.


„Много е тъжно, че България беше забелязана в този хор, защото традиционните вековни приятелски отношения между нашите страни са известни. Също така се знае колко кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото й на политическата карта на света", допълни Морозов.


 Руското посолство в България вече изрази своята загриженост относно изявлението на Министерството на външните работи на България във връзка с изложбата, посветена на 75-годишнината от "освобождението на Източна Европа от нацизма", която ще бъде открита в Руския културно-информационен център на 9 септември, предава TACC.

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или неотдавна разсекретени. Няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията", отбелязват от руското посолство в София.

МВнР разпространи официално изявление във връзка с изложба в София, посветена на 75-годишнината от "освобождението на Източна Европа от нацизма".

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да затваряме очите си за това, че щитовете на съветската армия носят на народите на Централна и Източна Европа половин век репресии, които задушават гражданското съзнание, изкривяват икономическото развитие и ги откъсват от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски страни“, се казва в изявлението на официалния уебсайт на дипломатическото ни ведомство.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.09.2019 21:24

    Щиковете, не щитовете! И кога "освободителите" ни ще ни върнат откраднатия държавен архив?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред