Свързани новини

21.08.2019 13:15

Другата седмица става ясна глобата на НАП

Видян 1996 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Другата седмица председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов ще оповести размера на глобата, която ще бъде наложена на НАП, заради това че е допуснала изтичането на личните данни на над шест милиона български и чужди граждани.


Проверката е приключила, а в петък на НАП ще бъде връчен акт за административно нарушение, каза  Веселин Целков, член на Комисията.


Засега е ясно е че НАП  не е направила абсолютно нищо, за да бъдат защитени тези лични данни, както и че един милион от тези над шест милиона са данни на починали хора.


Веселин Целков коментира, че и преди КЗЛД е имала кореспонденция с Приходната агенция по темата сигурност на личните данни.  Като на НАП е било дадено указание да въведе втори идентификатор за търсене на информация в масивите ѝ, освен ЕГН. Отговорът бил, че това ще е рождената дата.


Веселин Целков постави проблема с изтичането на данни от НАП в контекста на общото отношение на висшия мениджмънт на държавата към проблема с опазването на личните данни. И коментира вчерашното назначение на вицепремиера Марияна Николова за шеф на Съвета по киберсигурност.


„Виждаме колко късно – повече от 6 месеца (след създаването на правителствения орган) е назначен председател на Съвета по киберсигурност. Законът е приет декември месец миналата година. Да не говорим, че назначаването на различни постове трябва да изисква една изключителна експертиза“, посочи Веселин Целков.


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион