01/03

Свързани новини

11.08.2019 11:18

Калинки потрошили 1/2 млн. за Венецианското биенале

Видян 7235 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Скандалите около участието на България на тазгодишното Венецианско биенале, струвало на държавата поне 500 000 лева, не секват. Проф. Чавдар Попов, който беше част от журито, избрало българския проект за Биеналето, сподели, че целият конкурс е бил абсурден и проформа. Сега излезе наяве, че Националната галерия (НГ) под ръководството на Ярослава Бубнова, която е натоварена с организацията на българския павилион, е назначила на работа в последния момент две жени със съмнителни функции и при още по-съмнителни обстоятелства – плащайки им с пари от джоба на данъкоплатците.

Става въпрос за Катя Ангелова (назначена за главен уредник в Направление „Чуждестранно изкуство“ на НГ) и Зорница Миткова (назначена като експерт по връзки с обществеността).

Ангелова е куратор, който от години живее и работи в Милано, а опитът ѝ с българските музеи и галерии е само косвен. Това е отразено и в трудовия ѝ договор с НГ, в който се вижда, че тя има 0 години, 0 месеци и 0 работни дни трудов стаж. Не е ясно дали това е техническа грешка при изготвянето на документа (тъй като тя все пак има реализирани над 100 кураторски проекта), но що се отнася до трудовия ѝ стаж в родна галерия – със сигурност е вярно.

Въпреки това тя е назначена направо като главен уредник в Направление „Чуждестранно изкуство“ на Националната галерия. Без конкурс и без предишен досег до галерията, с едноличното решение на временно изпълняващата длъжността директор на НГ Яра Бубнова. Това се случва на 10 април 2019 г., по-малко от месец преди откриването на Венецианското биенале (ВБ).

Датата също не е случайна – Катя Ангелова веднага е назначена като директор на българския павилион във Венеция. Нещо, което не е можело да стане, ако тя не е била служител към галерията. Според официалния Статут на ВБ, както и според одобрения статут от министъра на културата Боил Банов, работата по организацията на участието ни във Венеция може да бъде извършена само и единствено от държавна институция и нейните служители.

Катя Ангелова обаче не е била такава. Вътрешни източници на споделят, че и.д. директорът Яра Бубнова е наредила да бъде "измислена някаква длъжност" в Националната галерия, на която да бъде назначена Ангелова (както и Зорница Миткова, но за нея след малко).

Така тя е поставена на поста главен уредник в Направление „Чуждестранно изкуство“, за който обаче не е ясно дали има нужната подготовка. Ето какво пишат в отговор от МК относно назначението ѝ:

"Г-жа Ангелова е независим куратор с дългогодишен стаж на работа в Италия и множество реализирани проекти в различни страни; от значение са знанията и богатия ѝ експертен опит в областта на българското съвременно изкуство, както и свободното владеене на италиански, английски и френски езици. Г-жа Ангелова е дипломиран културолог от СУ, има докторат във Висшата школа за социални науки в Париж, завършила е Кураторската програма на „Льо магазен“ в Гренобъл. Има над 100 самостоятелно реализирани кураторски проекта, в това число и в България."

Макар образованието и опитът ѝ да са достойни за уважение, не става ясно с какво те се отнасят към длъжността, на която е назначена. След бърз поглед върху длъжностната ѝ характеристика обаче се разбира, че това няма никакво значение, тъй като Ангелова явно почти няма да се занимава с НГ, ами ще работи по Венецианското биенале, където е назначена от Бубнова на поста директор.

Прави впечатление също така, че длъжностната характеристика е написана така, че да пасне по мярка на Ангелова. В нея като опит не се изисква предишна работа към галерия, ами просто реализацията на "минимум 5 проекта" с международно участие, а нужното образование е магистърска степен или по "Културология" (каквато тя има), или по "История на изкуството".  

Най-силно впечатление обаче прави изискването кандидатът да е запознат със


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв