Свързани новини

06.08.2019 16:37

Западът иска нови политици в Косово, твърди руски експерт

Видян 1699 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водещите фигури в политическата сцена в Прищина, излезли от редиците на Армията за освобождение на Косово (АОК), трябва да се оттеглят от власт. Именно това е причината за започването на нов съдебен процес в Хага, твърди Борис Александров Шмельов, един от най-известните експерти по Балканите в Русия, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Московският професор и ръководител на Отдела по външна политика на Института за икономически и международни отношения на Руската академия на науките подчерта, че намерението на Запада е да се отърве от настоящата политическа върхушка в Косово и да я замени с такава, която няма „кръв по ръцете“.
Но това не означава, че положението на сърбите в Косово ще се подобри, добави руският анализатор. „Във Вашингтон и в западноевропейските столици те осъзнават кои хора са на власт в Косово. Не съм убеден обаче, че престъпленията на бившата АОК ще бъдат наистина наказани. Ако наистина искаха да ги изправят срещу правосъдието, западните политици досега щяха да разрешат този проблем, тъй като има много доказателства за престъпления срещу сърби, извършени от албански сепаратисти. Въпросът е защо американците, които са основните организатори на процеса в Хага, не бяха притеснени от унищожаванията на сведения, които е трябвало да потвърдят зверствата, за които сега са заподозрени косовските политици“, подчертава Шмельов.
Според него премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай е започнал да се държи нахално при разговори с европейски политици, вярвайки, че може да разчита на защита във Вашингтон. В същото време Харадинай не осъзнава, че Вашингтон няма да развали отношенията със западноевропейските лидери, отбелязва Шмелков.
„Разбира се, Вашингтон предварително знаеше какво е положението в Косово и че сърбите постоянно живеят в страх от нападения. Американският посланик в Прищина е правителствен служител, който разкритикува косовските власти - послание от Вашингтон, за да не забравят да правят това, което им казват САЩ“, заяви руският анализатор.
На въпрос защо западните емисари и особено тези от САЩ многократно говорят за руската опасност на Балканите през последните години, Борис Александров Шмельов отговори, че се прави с цел прикриване на продължаващия натиск на Запада върху всички балкански страни. „За съжаление Русия не е достатъчно силна, за да играе значителна роля на Балканите. Американците обещават дребни неща на малките нации и ги плашат с Русия, за да ги привлекат на своя страна. Но обещанията на Америка рядко се изпълняват“, коментира Борис Александров Шмельов.


Източник: Фокус


Снимка: Ройтерс


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.