Свързани новини

31.07.2019 10:15

Проф. Начев: Риск от фалит на застрахователните здравни фондове

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Съществува риск от фалит на застрахователните здравни фондове и затова трябва да се направи гаранционен фонд. Това каза проф. д-р Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“, в интервю за Агенция Фокус по повод представената от Министерство на здравеопазването идея за нов здравноосигурителен модел.

 "За това демонополизиране на касата, съм малко резервиран. Аз никога не съм бил за демонополизиране на касата в интерес на истината. Тук трябва да чуем и другата страна -застрахователите. От тази гледна точка има и някои негативи. Първото, че не се предвиждат да влязат свежи пари в областта на здравеопазването. Второто, което е, че административните разходи ще се увеличат. В момента те са само в касата, но с тези застрахователни фондове, които ще влязат, те също ще имат административни разходи. Третото, има риск от фалит на такива фондове. Именно за това трябва да се направи един гаранционен фонд. Като се има предвид, че ще отделят пари за гаранционен фонд, смятам, че те не само, че няма да се увеличат, а директните пари за здравеопоазване могат да се намалят. При условие, че се направи всичко възможно ефективно да се харчат тези пари, няма проблем", обясни проф. Начев. По отношение на достъпа до здравеопазване, проф. Начев подчерта, че няма такава страна в Европа, която да има толкова добър достъп до здравеопазване като България.

"На практика днес решавате и днес отивате при доктора и той ви приема. В цяла Европа се чака два, три, шест месеца, разбира се, ако не е спешно. Ако е планов преглед, се чака много, така че в България достъпът е много добър . Въпросът е друг и може би искате да кажете, че не са равномерно разпределени високотехнологичните медицински услуги. Те са концентрирани в няколко града. За това се говори за недостатъчно добър достъп. Достъпът е много добър, просто трябва високо специализираните услуги да се разпространят равномерно на територията на страната. В момента се те са концентрирани в София, Пловдив, Варна, донякъде в Русе и Плевен, но в определени места. Равномерното им разпределяне не е толкова лесно и не е съвсем належащо, тъй като разстоянията в България не са толкова големи", посочи още той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.