Свързани новини

15.07.2019 16:32

Манолова: Новият здравноосигурителен модел може да оскъпи здравеопазването

Видян 2219 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Днес здравният министър представи новия здравноосигурителен модел, в чиято основа е демонополизация на здравната каса. Целта е здравноосигурените граждани да могат да избират къде да се осигуряват – в частен здравен фонд или в НЗОК, като размерът на здравната вноска от 8% се запазва.
Едва ли има човек, който да не се съгласи, че наистина има нужда от модел, който да осигурява по-добър достъп до здравеопазване, по-високо качество, по-добър контрол, повече профилактика, повече превенция. Но в същото време остава въпросът по какъв начин ще бъдат постигнати тези цели.
За съжаление, представеният модел е само обща рамка с неясни контури, в която липсва конкретика и поражда многобройни въпроси. А те варират около здравната вноска и около парите, които ще влизат в системата. Опасявам се, че всичко това може да оскъпи здравеопазването. Не стана ясно и как демонополизацията ще реши проблемите в системата, а именно регионалните диспропорции и исканията на медицинските специалисти, към които е поет ангажимент, за по-добри условия на труд, възнаграждения и кариерното им развитие. Не става ясно и как ще се подобри достъпността на пациентите до съвременни лекарства. Как ще се обезпечи лечението на децата с тежки заболявания и на пациентите с редки заболявания? Как ще се реши въпросът с ваксинопрофилактиката, със скрининга в условията на здравно осигуряване, което се предлага от различни фондове?
Попитах каква ще бъде ролята на съсловните организации в новия модел. Дали ще има рамково договаряне при положение, че има свободно ценообразуване, а също и какво ще се случи с трипартитния модел на управление на НЗОК, която остава да съществува и в новата ситуация по какъв начин ще се партнира, ще се надзирава, ще се осъществява мониторинг.
Най-важното в случая обаче е да сe започне реална реформа. Да се спре с дискусиите, обсъжданията, прехвърлянето на топката. Крайно време е да се действа!", написа омбудсманът Мая Манолова.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион