Свързани новини

29.07.2019 09:27

БАБХ: Живи прасета не са погребвани

Видян 1660 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Относно загробването директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев е категоричен, че живи прасета не са погребвани. Вероятно на снимките става въпрос за тремор, също видях и снимки, които не са от България, обяви той в интервю за предаването „Тази сутрин”. Припомняме, че Край Сливо поле заравят живи животни по информация на Мариана Трифонова.


Илиев обяви, че твърденията за екокатастрофа заради загробването на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени.


Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се унищожават, заяви Илиев по повод протестите срещу евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско.


„Безусловно е доказано, че има вирус в този комплекс. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това  би било хазарт”, коментира още директорът на БАБХ.


На въпроса дали институциите в България са проспали ситуацията, той отговори с въпрос: „Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хил. животни”. По думите му въпросът е несъстоятелен, а прехвърлянето на топката за вината в момента – неефективно.


Според Илиев големият проблем е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията, които следват правилата на Световната здравна организация (СЗО).


Той даде пример със село Зидарово, Бургаска област, където стопанин е скрил прасетата си вкъщи по време на евтаназията на домашните прасета. После животните са открити и кметът решил да ги евтаназира и погребе без нужните предпазни мерки. Нещата се случват по нашенски, констатира директорът на БАБХ.


Имаме 3 инсинератора, които покриват цялата страна, не зная колко струва издръжката им, каза директорът на БАБХ. Те не могат да бъдат използвани за изгаряне на евтаназираните прасета от големите ферми, защото ще ни трябва един месец, а до тогава болните животни ще започнат да се разлагат в стопанствата, обясни Илиев.


Той отново повтори, че убиването на свинете със сух лед и покриване с пяна е по европейски регламент.


Най-вероятно за Видинско също ще се потвърди наличие на заразата, прогнозира Илиев.


Всички мерки на БАБХ са на базата на един кодекс на СЗО за всички около 120 заболявания и обществото трябва да се грижи тези мерки да бъдат приложени на 100%, призова в заключение директорът на Агенцията по безопасност на храните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби