Свързани новини

29.07.2019 09:21

Последен ден за издигане на кандидатури за главен прокурор

Видян 2476 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор. 

Единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - на заместник главния прокурор Иван Гешев, предизвика полюсни коментари.


Напрежението около издигането на Гешев за наследник на Сотир Цацаров ескалира след негово интервю за Българската национална телевизия, тезите, в което, някои разчетоха като неприемане на принципа на разделението на власти и заплахи към определени политици и медии. Заради това адвокати и формални и неформални юридически организации поискаха номинацията на заместник главния прокурор да бъде оттеглена. Със същото искане миналата седмица се проведе и протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. В отговор номиниралата го Прокурорска колегия и сдруженията на следователите и прокурори, излязоха с декларации в подкрепа на Иван Гешев и с призив на ненамеса в решенията на съдебния кадрови орган.


Освен прокурорите във ВСС, право да издира кандидат за главен прокурор има и правосъдният министър. Данаил Кирилов допусна възможност да се възползва от това правомощие, ако му бъде предложена силно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента. Реакция от държавния глава няма, а гражданският сектор лансирана името на следователя Бойко Атанасов.


За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив, предаде БНР.


Протестът е насрочен за тази вечер от 18.30 часа.


Адвокат Велислав Величков от инициативата коментира пред БНР мотивите на протеста:


“Според нас процедурата е затворена още при нейното откриване. Фактът на номинацията единодушно от всичките единайсет души от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с положен подпис и на главния прокурор в единоначалната ѝ йерархична прокуратура означава, че има предварително съгласие и решение от страна на прокуратурата това да бъде единствената кандидатура, като прибавим гласувалите от политическата квота, т.н. парламентарна квота – Народното събрание в тази колегия, означава, че има и политическо съгласие на този етап за тази кандидатура. Всичко друго, което би могло евентуално да се случи днес би приличало на малко демократичен цирк. Издигането на евентуална втора кандидатура от правосъдния министър, който в петък, въпреки обещанието си за среща се скри от срещата с гражданското движение “Боец“, за да не приеме подписката за тяхната гражданска кандидатура на следовател Бойко Атанасов означава само едно, ако министър Кирилов внесе кандидатура, то тази кандидатура ще е отново предварително съгласувана в политическите среди на управляващите и в прокуратурата и има два варианта – или това ще се окаже истинската кандидатура, а тази на Гешев мюре, или тя ще се окаже демократичната масовка, за да не се твърди, че е имало състезание с един кон…“.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.