Свързани новини

26.07.2019 16:37

Дикме: При ликвидация свиневъдството няма да се върне с години

Видян 2989 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако се тръгне в ликвидация, свиневъдството няма да може да се върне с години. Над 400 млн. е стойността на прасетата, които се отглеждат, годишно. Над 100 млн. лева са данъците, които се плащат. Над 40 000 души са заети в сектора свиневъдство“, заяви пред БНР Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието.


Той припомни, че проблемът с африканската чума по свинете е отпреди повече от година:


„Единственото, което беше направено миналата година, беше един министър да отиде да се снима до една ограда край границата, която може би вече е и паднала. Става дума за бизнес, който е за стотици милиони в държавата. Той може да загине. Това е бедствено положение за цялата държава“.


Според Дикме, ако държавата трябва да търси обезщетение, то няма да бъде за 1-2 милиона, а за десетки, дори стотици милиони обезщетение, ако целият отрасъл се срине.


В предаването „Хоризонт за вас“ той подчерта важността в тази ситуация на ролята на кметовете, на областните управители, на жандармерията, на полицията.


„Ако бях министър сега, бих обявил бедствено положение в цялата страна. Бих спрял със заповед движението на всякакви животни от един в друг регион. На всяко кръстовище – координирани действия между полиция и жандармерия, и проверка на всяка кола, за която има съмнение“.


Мехмед Дикме обяви, че загробване на над 1 млн. прасета може да нанесе сериозен екологичен проблем.


„След умирането на животното вирусът продължава да съществува. Трябва да се направи санитарна зона около района, в който са загробени животните“.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец