Свързани новини

25.07.2019 17:00

Нови огнища на африканска чума в Плевен и Велико Търново

Видян 2731 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската агенция по безопасност на храните потвърди нови огнища на африканска чума при домашни свине в областите Плевен и Велико Търново, предаде БНР.


Две нови огнища са открити в лични стопанства в град Искър, област Плевен, и в село Климентово, община Полски Тръмбеш. И в двете са отглеждани по близо 30 прасета.


Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21, а при дивата - 20.


Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи по-рано днес има ново регистрирано огнище на африканска чума по свинете – в Монтана.


"Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора", каза Танева, откривайки първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. 


Стопаните, чиито свине не са регистрирани по европейския регламент, няма да бъдат компенсирани, заради чумата, но правителството ще мисли как да ги подкрепи, не като пряко обезщетение, каза министърът на земеделието.


Танева призова кризата да не се политизира:


"Всяко използване на ситуацията за политически цели е държавно, безотговорно в най-голяма степен. Става въпрос, че един конкурентноспособен сектор, какъвто е индустриалното  свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо, е поставено на риск“.


Министър Танева определи като основателни критиките на еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис по отношение на предприетите мерки за справянето с разпространението на заразата: "Знам неговите забележки и очевидно е, че имат основания. Аз не мога да ги коментирам, освен в момента ситуацията, в която сме, да направя това, което наистина е максимално възможно, за да се овладее кризата. Небрежност, вероятно има предвид, че е проявена в хода на превенцията преди заболяването". 


По-рано в интервю за "Хоризонт" Андрюкайтис предупреди, че България може да загуби цялото си свиневъдство, ако не се предприемат нужните действия. По препоръка на евроексперти днес ще има и среща с председателите на ловните дружинки, за да започне масово претърсване за умрели диви прасета близо до огнищата на болестта. 


И според народния представител от ВМРО Александър Сабанов има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство заради африканската чума. При такова развитие икономическите загуби за страната ни ще бъдат сериозни, прогнозира Сабанов в кулоарите на НС:


"Загубите за икономиката ще са доста по-големи. Там имате разходи, изключително ДДС, които са приход в държавата, съпътстващи бизнеси като фуражопроизводството и други такива, които подпомагат свинекомплексите. Да не говорим за хората. Това са стотици хора, да не кажа хиляди, заети в този бранш, които ще останат на улицата, които не се знае дали ще останат в България. За да започне един такъв бизнес, все пак трябват специалисти за възстановяването му".


ДПС критикува действията на институциите в опитите за справяне с африканската чума по свинете. Бюрхан Абазов изрази опасенията, изказани и от еврокомисаря по безопасността на храните пред "Хоризонт", че България може да загуби цялото си свиневъдство. Според Абазов институциите не са сработили в критична ситуация и са необходими спешни мерки по примера на Чехия, която е използвала дори спецчасти, за да се справи със заразата:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец