Свързани новини

17.07.2019 09:26

По-високи здравни осигуровки са неизбежни при демонополизация на НЗОК

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   При демонополизация на НЗОК е неизбежно увеличаването на здравните осигуровки. Иначе демонополизацията на НЗОК ще повиши контрола в здравеопазването и ще премахне хаоса в систематаq заяви бившият здравен министър и управител на частен здравен фонд Мими Виткова по повод на подготвяната реформа пред bTV.


Тя обясни, че е много важно кои медицински дейности ще влязат в основния здравен пакет и колко ще струват те, за да се прецени дали 8% вноска за здравноосигуряване е достатъчна.


"Доплащанията остават, тогава как всички ще бъдат доволни в системата?", попита Виткова и допълни, че към момента се плаща запазване на час на операционна зала.


Бившият здравен министър заяви, че доклади на световни организации показват, че публичните разходи за здравеопазване у нас са недостатъчни и това осигурява достъпа.


"Ние трябва да увеличим публичните разходи и да намалим онези 50%, лично участие на хората в издържането на здравната система. Това няма как да се случи, ако вкараш нови финансови играчи", каза още Мими Виткова.


По думите ѝ този модел на здравноосигуряване работи в редица европейски държави. В Германия, например, конкуренцията между Здравните каси се появява през 1990 г. "Виждайки изкривяванията - договарят се Каса и лекари, докторите да пишат по-усложнена диагноза, за да може изравнителният фонд да заплати повече. Тогава държавата създава своя структура, която се занимава с изправяне на дефектите на конкуренцията", заяви бившият здравен министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби