Свързани новини

11.07.2019 16:37

Осъдиха НЗОК и МЗ да платят 100 000 лева за отказ за лечение в чужбина

Видян 1712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на здравеопазването и здравната каса са осъдени да платят 100 000 лв. обезщетение на родителите на дете, на което е отказано лечение в чужбина. Решението е на Пловдивския административен съд, който е гледал делото повторно. Преди 3 години друг състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но решението беше отменено от Върховния административен съд. При повторното разглеждане на делото магистратите приеха, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която е правоприемник на закрития Фонд за лечение на деца.


През 2008 г. детето е било диагностицирано с остра лимфобластна левкемия, когато е било на година и половина. Лекувано е в България, постигната е ремисия, но болестта рецидивира. Започва нова химиотерапия, като целта е последваща трансплантация на стволови клетки, като донор е сестрата на детето. Родителите кандидатстват пред Фонда за лечение на деца през 2011 г. за лечение извън България, но им е отказано, тъй като фондът е счел, че след като има осигурен донор, лечението може да се извърши у нас. Семейството започва дарителска кампания и заминава за Италия, но детето умира през 2012 г.


Родителите подават жалба в Комисията за защита от дискриминация и тя решава, че дискриминация има, тъй като фондът е пратил друго дете със същата диагноза в чужбина, тъй като то е нямало фамилно съвместим донор и е счетено, че трансплантацията у нас би била рискова. Затова фондът праща другото дете в чужди клиники с по-голям опит. Според КЗД това представлява дискриминация по признак лично положение.


Затова съдът приема исковете на двамата родители за основателни и присъжда обезщетение по 50 000 лв. на всеки от тях. Парите, заедно със законната лихва от 2013 г. досега трябва да се изплатят солидарно от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса в качеството й на правоприемник на Център Фонд за лечение на деца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак