Свързани новини

09.07.2019 14:30

БСП: Машините гарантират демократични избори

Видян 1507 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Категорично против отмяната на машинното гласуване се обявиха от БСП. Социалистите са категорични - машинният вот не може да се манипулира, недействителни гласове няма, броенето е много по-ефикасно и бързо. Мотивите, с които ГЕРБ искат да премахнат машините, са неприемливи, подчертаха от левицата. На пресконференция в централата на партията, социалистите коментираха своята позиция, която остава непроменена от няколо месеца насам - машинното гласуване да се въведе поетапно и след местния вот тази есен да бъде масово, като замени хартиените бюлетини. Точно това бе записано и в Изборния кодекс, който бе редактиран, пренаписван и връщат няколко пъти в навечерието на евроизборите. Тогава БСП водеха битка за въвеждане на машините и за запазване на преференциите. Припомняме, че именно заради високия праг на преференциите, който предварително бе договорен между ДПС и ГЕРБ, накара БСП да вземе решение да напусне парламента.

С новото си предложение за отмяна на машините ГЕРБ започват обратното броене за българската демокрация, коментира зам.-председателят на партията Кирил Добрев, който оглавява Предизборния щаб на БСП за местния вот.

В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори, припомни Крум Зарков, член на правната комисия в НС и зам.-председател на парламентарната група. В правовите държави изборните правила са устойчиви, а у нас през няколко месеца ги обръщаме с хастара надолу, продължи Зарков. Той също припомни, че само преди няколко месеца, след бурни дебати, се стигна до пътна карта по отношение на машините - 3000 секции с машинно гласуване за европейските избори, 6000 - за местните избори, и само машини за следващите.
ГЕРБ обаче опитаха да опорочат машинното гласуване на евровота, а сега обясняват, че на хората им е трудно с машините. Опират се на доклад на ЦИК, но всички проблеми имат своето решение, категоричен е Зарков. Управляващите обаче предпочитат вместо да търсят решение на проблемите, да отменят машинното гласуване. ДПС ще подкрепят инициативата, Министерски съвет ще си измие ръцете с това, че Народното събрание решава само. А депутатите, със силата на нямото си мнозинство, ще подпечатат това, продължи Зарков. ГЕРБ отново правят всичко набързо, без дебати. Още за утре е насрочено заседание в правната комисия по предложението на ГЕРБ, Патритите и Воля.

Обръщаме се към всички граждани - да дадем силен отпор заедно и да защитим поне тези постижения на демокрацията, призова Крум Зарков.

Колегата му Христо Проданов изброи част от предимствана на машинното гласуване. Ликвидирането на недействителните гласове, които при гласуване с бюлетини са между 6 и 7 процента. Проданов припомни видео от евроизборите, на което се вижда как кмет от Пловдивско инструктира представителите на ГЕРБ в СИК как да превърнат една бюлетина в недействителна, ако на нея не е отбелязан глас за ГЕРБ. Такива манипулации при машините са невъзможни, подчерта социалистът. При преброяването на гласовете, и съответно на преференциите, машините са много по-бързи, а грешките - сведени до минимум. Проданов припомни и последните случаи с преправени протоколи, дописвани на ръка гласове и огромните опашки пред ЦИК при предаването на чувалите с бюлетини. Депутатът обори и тезата на ГЕРБ, че машинното гласуване е скъпо. При отпадане на хартиените бюлетини, се пести от хартия и печатница. Би могло да се говори за по-малък брой членове на СИК, защото при машините процесът е по-кратък и опростен.
30 години живеем в демокрация. Две поколения вече гласуват демократично. Днес обратното броене започна, коментира Кирил Добрев.

ГЕРБ спират парите за партиите, отменят машинното гласуване. Ами да отменим и преференциите, тогава, щом хората не успяват да се оправят с тях. Да отменим и интегралната бюлетина и да върнем към цветните. До отменим изобщо гласуването и да въведем губернатори, обясни саркастично Добрев ситуацията, към която ни водят управляващите. Той напомни, че при местния вот дори само един-два гласа разлика могат да променят съотношението на партиите в Общинския съвет. По думите му няма как гласуването с машини толкова много да затрудни избирателите.
БСП няма да се предаде в своята битка за демокрация. Нас не ни свързват пари-обществени поръчки - пари. Нас ни свързват други неща. Въпреки затягането на примката, нас ще ни има, бе посланието на Кирил Добрев към управляващите и към избирателите.


Източник: Дума


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец