Свързани новини

04.06.2019 14:12

1,122 млрд. повече иска САЩ за Ф16, отколкото даваме, само 19’ улучи цената

Видян 3210 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Както 19 минути многократно писа предварително, 3 млрд.лв. ще искат САЩ за 8-те самолета Ф16, вместо 1,8 млрд.лв., които ние гласувахме с решение на парламента, че можем да дадем. Конгресът на Съединените щати вчера „даде разрешение България да има възможност за придобие на цялостен пакет от 8 многоцелеви самолета на стойност 1,673 млрд.долара”, което всъщност прави 2 922 731 000 лева.


Толкова са бюджетите за здравеопазване или за образование на България за година или сборът от парите на хазната за вътрешни работи и отбрана годишно. С тези пари минималната пенсия може да стане по-висока от средната в момента, а всички останали да бъдат преизчислени, така че възрастните хора да получават достойно заплащане.


Разликата е 1 122 000 000 млрд.лв., а ако законът в България се спазва, няма как харчът да бъде направен, понеже волята на Народното събрание  – висшият орган в парламентарната република, е рамка с таван от 1,8 млрд.лева. Още по-трудно би било обяснението на правителството за допълнителен харч от над милиард на фона на фалирали общини и болници из цялата страна баш преди местните избори, в комбинация с ужасяващи пътища.


Решението да се подпише или не сделка за Ф16, което трябва да вземе лично премиерът Борисов, е още по-сложно заради факта, че президентът на Франция Макрон, който вече има решаваща роля в ЕС и това личи по спрения от него избор на подкрепяния от ГЕРБ Манфред Вебер за европремиер, категорично нареди:


ЕС да откаже да купува военна техника на производители, които не са от членовете на Съюза. Това означава забрана както за инвестиции в руско, така и в американско въоръжение.


Не е тайна, че Макрон и Франция имат дългогодишна позиция за европейска армия, което – особено при президент като Тръмп в САЩ, означава и обща европейска насоченост в това направление и отслабване на значението на НАТО.


Американската позиция обаче е за насърчаване на военно-промишления комплекс – типично за републиканска администрация. Така че Вашигтон трудно би приел НЕ от България, след като веднъж е казала ДА, макар експертно да бе решила друго нещо преди това и да бе направила европейски избор.


Напомняме, че освен щатския Локхийд – Мартин, кандидати за поръчката на самолети за българската бойна авиация бяха две компании от ЕС – една от Швеция и още една от Италия, а самата Франция също търгува с тази стока.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Гаварит Масква 30.06.2019 14:08

    Газ пикаете, че България ще закупи една от най-модерните многоцелеви системи. Ходете да си харчите рублите в Сургут, продажни родоотстъпници, които си нямате понятие от съвременно въоръжение, но тролите в полза на московитите.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ха да видим сега нашите няма ли да се наведат пак за кой ли път!И с тия осем тенекии кого ще плашим ? Както казваше Баце на Медведев при посещението му тук-Нема се плашите от нашите самолети ха ха и го тупа по рамото а оня го гледаааа ха ха !!!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    На соросоидния олигофрен "Гаварит Масква" искам да обърна внимание,че Швеция,Италия и Франция не са част от Руската федерация,а част от Европейския съюз и ни предлагат за два пъти по-ниска цена повече самолети от САЩ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион