Свързани новини

04.06.2019 13:31

Престъпление на Горанов по партийните субсидии откри прокуратурата

Видян 4271 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Данни за извършени престъпления от служители на Министерството на финансите е установила проверката за партийните субсидии, която главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Върховната административна прокуратурата, предаде БНР.


Въпреки че не се уточнява, очевидно е, че вината е на министъра Владислав Горанов, понеже той подписва подобен род документи за огромни суми и бюджета. Още повече, както 19 минути запита и получи доказателства от партии, още след първия погрешен и по-висок от законово предвидената сума превод, партии са се обърнали към Министерството на финансите да си оправи грешката, а оттам им отвърнали: „Дават ли ти – вземай”...


Така можеше още преди 5 години да се реши казусът. Защото, ако познаваше закона, финансовият министър щеше да бъде наясно, че партиите не могат по собствена инициатива да върнат надвзетите пари.


А ако ГЕРБ изобщо имаше някой читав юрист, щеше да формулира законопроекта на правителството, който сега пробутва за връщане на парите, така че да не бъде противоправен. В нашето и всяко друго право, ЗАКОНЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ОБРАТНА СИЛА. НИЩО, ЧЕ ГЕРБ ВЕЧЕ ПРЕДИЗВИКА ПРЕЦЕДЕНТ В ТОЗИ СМИСЪЛ С ДРУГ ПОДГОТВЕН ОТ НЕКАДЪРНИТЕ ИМ ЮРИСТИ ЗАКОН – ЗА КТБ, обясняват истински професионални правници, до които се допитахме.


Обвинител номер едно се самосезира по изнесена информация в Шоуто на Слави, според която партиите, събрали над 1 процент подкрепа на последните парламентарни избори, са получили по 13,23 лева на глас вместо по 11 лева. Така държавната партийна субсидия, изплатена за 2018 година, е била с 6,5 милиона лева повече от законово регламентираната.


Всъщност, странно защо се рути само последният мандат, когато казусът е от 2014 г. Тогава Горанов става финансов министър и започва порочната практика, а парите – респективно са 5 пъти повече – общо над 32,5 млн. лв. или два годишни бюджета на България за туризъм или за спорт.


Върховната административна прокуратура е дала 30-дневен срок на министъра на финансите да създаде организация за подобряване и контрол при разпределянето на годишната субсидия. Той трябва за предприеме незабавни действия за възстановяване на надплатените суми за периода 2016 - 2018 година. Явно и в прокуратурата не следят законите.


От което пък се разбира, че и това няма да му бъде писано на главата, както се мълчи докъде стигна прокурорската проверка за безвъзмездно обитаването на огромен апартамент на бизнесдама от министъра вече осма година, при наличие на няколко негови собствени, един от които той е пропуснал да декларира – дори само това е нарушение на член 313 от Наказателния кодекс. От БСП за 2-ри път искат  оставка на Горанов.


Вместо търсене на истинския виновник, има сериозна възможност решаването на казуса да бъде изработено така, че да разори партиите, извън ГЕРБ. Финансовите възможности на властта проличаха при купуването на гласове на последните евроизбори  – вижте разследванията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Христов 30.06.2019 14:08

    А с престъпленията на Цецо Василев в КТБ какво става?

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Христов...за престъпленията на Василев няма 1 документ. Само разказите на "една лелка" - лазов (а погледни той какви ги е вършил). КТБ можеше много лесно да бъде спасена - не и според ГРОБ. Кой каквото и да говори, ГРОБ докараха КТБ до фалит.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Свищовското икономическо чудо няма да отговаря - той е невинен!!!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Не разбирам какво сложно има във възстановяването на дадените в повече пари! МФ ще направи точна сметка за всяка партия и ще им удържи сумите от следващите траншове на субсидиите. Ако се наложи, до края на годината може и да не им превеждат пари!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате