Свързани новини

28.05.2019 16:45

Макрон, ПЕС и АЛДЕ против Вебер за премиер на ЕС

Видян 2521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Както 19 минути пише повече от месец, оглавяването на правителството на Европа – ЕК, от Манфред Вебер изобщо не е сигурно и двете други големи партии – ПЕС и АЛДЕ, които вече се определиха като ЕДИН ПРОГРЕСИВЕН АЛИАНС, са категорично против, като дори преди изборите предприеха общи действия.


Още в понеделник, на среща с испанския премиер Педро Санчес – най-влиятелният при евросоца в момента, де факто лидерът на либералите в ЕС Макрон категорично изрази позицията, подкрепена от жълтите и червените, че предложеният от ЕНП немец не може да бъде председател на Европейската комисия.


„Слабите резултати на народната партия навредиха на избора на Ангела Меркел за наследник на Юнкер”, коментира най-влиятелният вестник в света в момента Гардиън, като намеква за сериозни противоричия на немския канцлер и френския президент.


За да се покаже балансиран, Макрон няма да подкрепи и досега фаворизирания от червените и жълтите Франс Тимерманс, който е социалист, издигнат от либерално правителство. Той е говорил за това с холандския премиер Рюте, който е двигателят на колегата си, освен шефа на ПЕС Станишев. Не е ясно обаче доколко Макрон издига Мишел Барние само и само да покаже кандидат, за да може да си даде крачка за отстъпление, която да му позволи да отхвърли Вебер, но да приеме взаимно допустим консенсусен кандидат.


Темата за новия шеф на ЕК беше основна на срещата на върха снощи, приключила след редакционното завършване на броя.


В нейното навечерие новият лидер на партията на Меркел – Анегрет Крамп – Каренбауер настоя, че „Вебер е водещият кандидат”.


Отговорът на Макрон: „Има нов баланс на силите в Европейския парламент и това изисква да се издигне председател на ЕК, способен да изгради стабилно мнозинство, отвъд партизанските линии” Ние ще бъдем „шофьора” в разширяването на прогресивния алианс, защо не и с групата на Зелените”.


В превод това ще рече, че ако Меркел много се надува, ЕНП може и да изпадне изобщо от правителството на Европа.


Гласът на Тръмп и САЩ в Европа – унгарският премиер Виктор Орбан, който постигна абсолютно мнозинство на домашните си евроизбори и партията му се върна още по-силна в ЕП, затръшнала вратата на ЕНП, също се изказа твърдо против Вебер. Неговото мнение изразява позицията и на 150 крайнодесни евродепутати от партиите на Льо Пен, Салвини и другите подобни, които реално също като ПЕС-АЛДЕ отиват към формиране на блок.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете