Свързани новини

26.05.2019 20:00

ДПС се срина, не е ясно кои са новите евродепутати

Видян 3916 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никой не може да каже със сигурност кои са новите евродепутати, тъй като трябва да се броят преференциите бюлетина по бюлетина. Ако имахме само машинно гласуване, което законът отдавна изисква, но властта не прилага, щяхме да сме наясно с новите ни представители в Европарламента, но апарати не бяха разположени дори в ¼ от секциите. Анкетите към редакционното приключване на броя даваха 7 мандата за ГЕРБ при сегашни 6, 6 за БСП при сегашни 4, 2 за ДПС при сегашни 4, по един запазен за ВМРО и ДСБ. Битката на преференции в двете водещи листи обаче беше непредвидима. А нямаше проучване, което да хваща този супер важен детайл на по същество мажоритарен вот.


Екзитполовете към 18 часа, когато редакционно приключва броят на 19 минути, сочеха около процент ръст на ГЕРБ спрямо 30,4%, които партията взе на предишните евроизбори през 2014 г. Голям скок бележи БСП, която имаше 18,94% преди 5 години, а сега фиксира 8-9 на сто по-висок резултат. При това с 2-3 на сто, откраднати от т.нар. Коалиция за България на Георги Първанов.


Срив, при това в отсъствието на ДОСТ, бележи ДПС, което от 17,26% през 2014 г. 0се свива поне на половина и то въпреки, че дори в самия ден на изборите почетният председател Ахмед Доган агитира във Фейсбук. Напомняме, че първи – още преди 3 месеца, 19 минути писа за очакван двойно по-малък от сегашните 4 брой евродепутати за ДПС.


Между четвърта и шеста политическа сила се оказа Против всички – сериозен резерв за нов политически проект. А независимият кандидат Десислава Иванчева – бившият кмет на Младост в екзитполовете събираше повече гласове от две партии от управляващата коалиция – Атака и НФСБ. Ако тя събира сама 40 000 гласа, това означава, че на идващите наесен местни избори, може да получи 10% в Столичния общински съвет, ако извади собствена листа и така да обърка много сметки!


Ето и конкретната картина към редакционното приключване на броя:


По данни на социолози, публикувани от Dir.bg, управляващата партия имаше 31.7% от гласовете срещу 26.3% за Левицата. 2,7% от нея откъсна фалшивото име Коалиция за България, използвано от експрезидента и бивш лидер на БСП Георги Първанов. Третата политическа сила според всички предварителни прогнози, която гарантирано ще има свои евродепутати е ДПС с 10.9%. ВМРО с 5,8% и  Демократична България със същия резултат минаваха чертата. Между четвърта и шеста позиция, достигащ до 10,2% се вдигна процентът на Против всички. А в градове като морската столица Варна просто не гласуваха. Там имаше 5,5% активност следобед.


Резултатите на Блиц за същия час даваха 31,10 % за ГЕРБ и 27% за БСП. Според медията Сараите получават 13,10%, Воеводите 7,10%. Сините пък са на ръба с 5,2%. При тези прогнозни данни е сигурно, че ГЕРБ ще изпратят 7 свои представители в бъдещия ЕП, следвани от БСП с първите 6 лица от своята листа, а ДПС ще разчита на 2 места, вместо досегашните 4. Очаква се до последен момент борбата да бъде между следващите кандидати, които се колебаят около 5%-ния праг за влизане в европарламента.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ГРОБ вдига с 1%, а избирателната активност пада с 10% - дига ми оная работа ГРОБ. ГОВОРЕТЕ В АБСОЛЮТНИ ЧИСЛА. Мамка ви!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Смъртната присъда е забранена, но не е отменена.

RSS

Най-нови

Христо Стоичков

И Стоичков при пастора на Миро?

И Христо Стоичков ли е отснет на служба ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще се чувствате бодри и готови за подвизи

Днес ще се чувствате бодри и готови за подвизи.