Свързани новини

13.05.2019 11:01

Нови 160 лекарства са изчезнали от пазара у нас

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици лекарства бяха спряни от продажба у нас през 2018 г., сочи докладът на Националния съвет  по цени и реимбурсиране на лекарствата, пише Сега.


158 са процедурите, разгледани от съвета, за изключване на лекарствени продукти от позитивния списък на препарати, плащани от НЗОК и МЗ и за заличаването на цените им. Производителите на тези медикаменти или са ги спрели изобщо от производство, или спират да ги внасят у нас, като най-честата причина е, че не им е изгодно. Цените на медикаментите в България преди облагането им с ДДС са сред най-ниските в Европа и компаниите отдавна твърдят, че нямат интерес да продават на толкова малък пазар.


Отделно производителите на 40 други лекарства са поискали продуктите им да бъдат извадени от позитивния списък и да им бъде вписана цена в регистъра на пределните цени, т.е. те остават у нас, но само на свободна продажба, без отстъпки от НЗОК.


С изтеглянето на лекарствата позитивният списък намалява с 8 международни непатентни наименования, т.е. от него излизат препарати, за които не остава алтернатива.


От друга страна 180 са процедурите за включване на нови генерични лекарства в позитивния списък през 2018 г., сочи докладът. 32 пък са напълно новите продукти и те са от 21 нови международни непатентни наименования.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак