Свързани новини

30.04.2019 14:32

Мей иска скок на студентските такси след Брекзит

Видян 993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Британският премиер Тереза Мей е поискала скок в таксите за студентите от ЕС след Брекзит. За плана на британското правителство да промени цената на обучение в британски университети за граждани на ЕС след Брекзит съобщава „Файненшъл таймс“, цитиран от БГНЕС.

Тереза Мей иска да повиши повиши тарифите до нивото на тези, които плащат студентите от трети страни. Предложението да се спре преференциалното третиране на студенти от ЕС идва от министъра на образованието Деймиън Хиндс и окончателното решение по него все още не е взето.


Критиците на тази инициатива твърдят, че това ще подкопае конкурентоспособността на Обединеното кралство. Министерството на финансите вече е изразило загриженост, че поради вдигането на тарифите притокът на талантливи млади хора в страната ще намалее. Според вътрешните оценки на правителството, тази стъпка може да намали броя на студентите от страните от ЕС с две трети.

Сега студенти от страните от ЕС учат в английските университети при същите условия като британските граждани. Обучението е ограничено до 9 250 паунда на година, студентите от Европейския съюз също имат право на студентски кредити за обучение, гарантирани от правителството.


Министър Хиндс иска да започнат да се налагат по-високи такси на европейските студенти още през учебната 2021/2022 година, когато Великобритания трябва да напусне ЕС и да излезе от преходния период.

Един от аргументите на министъра е, че британското правителство не трябва да издава студентски заеми с нисък лихвен процент на никой друг, освен на гражданите на своята страна, защото много заеми, издавани от студенти от ЕС, никога не се възстановяват и няма механизми това да се случи.


През 2017 г. 135 000 студенти от страните от ЕС без британско гражданство са се обучавали в университетите във Великобритания.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и