Свързани новини

16.04.2019 09:30

Пожарът не пощади легендарния Нотр Дам

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   В навечерието на католическия Великден тази неделя, пожар унищожи кулата-стрела и знаменития витраж на главната парижка и френска катедрала Нотр Дам. Ужасът е,че цялата конструкция на над 8 века е от дърво.
Пожарът пламна в понеделник вечерта малко преди 19:00 часа местно време и бързо се е разпрострял в сградата. Огънят се появи само 5 минути, след като катедралата е била затворена за посетители. Пламъците вече са овладени, съобщи говорител на противопожарната служба в Париж. В продължение на часове пожарникарите се бориха с огъня, който започна от централната кула на световноизвестната средновековна църква. Един пожарникар е пострадал сериозно при голямата операция за справяне на готическата сграда. Повече от 400 огнеборци са участвали в овладяването на стихията.

Огънят успя да унищожи голяма част катедралата, която е един от символите на Париж. Напълно заличен е покривът на голяма част от централния корпус на сградата и известната Стрела - високата 93 метра основна кула на катедралата рухна. Пожарникарите обаче успяха да спасят двете камбанарии, които се издигат над фасадата на Нотр Дам, както и известния, прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата Нотр Дам са били изнесени преди огънят и водата да им навредят. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от XIII век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на Нотр Дам Патрик Шове. Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик дьо Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години". Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната дървена конструкция на покрива са унищожени от огъня. Преди пожара най-разрушителното събитие за Нотр Дам бе Великата френска революция в края на XVIII век.
По първоначални данни пожарът в катедралата вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Причината все още не е ясна, но властите твърдят, че тя може би е свързана с обновителните работи. 



"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.


Френският президент Еманюел Макрон беше на мястото на пожара и обеща сградата да бъде възстановена."Казвам това напълно сериозно. Ще построим отново тази катедрала заедно. Без съмнение това е част от френската съдба и мисия, която ще имаме през следващите години. Но аз съм отдаден на нея. Започваме кампания и ще призовем най-великите таланти, които ще допринесат за възстановяването на Нотр Дам", заяви френския президент. Вероятно ще бъде обявена световна кампания за набиране на средства за реставрацията на катедралата.


На призива на Макрон вече се отзова френският милиардер Франсоа-Анри Пино, който е съпруг на холивудската актриса Салма Хайек. Той заяви, че семейството му ще дари 100 млн. евро, за да помогнат за реконструкцията на катедралата Нотр Дам.



Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала, предадоха световните агенции. Насвой ред германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес. Шефът на ЕС Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС.



Руският президент Владимир Путин  изпрати телеграма до френския си колега, в която изрази своето съчувствие към гражданите на Франция. Той предложи да изпрати в Париж най-добрите руски специалисти, които имат богат опит в реставрацията на паметници с културно-историческо значение.


Нотр Дам е един от символите на Париж. Катедралата се посещаваше от 13 млн. души годишно, повече отколкото Айфеловата кула.
Катедралата е дала името си на един от най-известните френски романи Парижката Света Богородица на Виктор Юго. Построената през XII и XIII век готическа катедрала е обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г.


Снимка:АФП


 Виж видео ТУК!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева