Свързани новини

10.04.2019 09:54

Имотите са само начало. Банковите сметки са следващото, което ще изскочи, сече проф.Радулов

Видян 4667 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 4.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо държавата в България работи корупцията, заяви пред Епицентър.бг проф. д-р Николай Радулов, бивш секретар на МВР и настоящ преподавател по Национална и международна сигурност във финансирания от САЩ НБУ. Коментарът му е във връзка с провелия се КСНС, посветен на корупцията по високите етажи на властта, който за първи път приключи без обща декларация. Той подчерта, че информацията, която даде началото на Апартаментгейт също дойде отвън – от медия, финансирана от американското правителство. Той припомни и за доклада на Държавния департамент на САЩ, според който у нас цари безнаказаната корупция. 

Според Радулов отчетът на Държавния департамент „беше предупредителният изстрел във въздуха”. „Ние обаче имаме имунитет към доклади”, констатира той. И добави, че „обикновено Борисов обвинява медиите, между които и западни, че пускат "фалшиви новини”. Професорът обаче подчерта, че фалшиви новини няма кой да публикува в Доклада на Държавния департамент, нито пък в Доклада на ЕК. По думите му тези документи са ясни сигнали към управляващите у нас, че „следва нещо много по-тежко”, което вероятно ще се случи след изборите за ЕП.

„Според мен ще започне да излиза информация за сметки на наши видни съграждани в различни банки”, заяви бившият гл. секретар на МВР. „Преди година в разговори с хора от специалните служби на САЩ съм чувал, че те много добре знаят кой какви сметки има и в кои банки”, посочи ескпертът по сигурността. Добави, че това е следващото, което ще изскочи. По думите му причината за това е, че корупцията у нас вече по никакъв начин не се връзва нито с плановете на ЕС, нито с тези на САЩ, тъй като „с поведението си властта определено настройва хората анти-НАТО, анти-ЕС”.

Професорът подчерта, че през последните десет години на Запад излезе информация за за офшорни сметки на наши държавни служители. Някои от тях надминават 100, 200, 300 и повече млн.долара, прибрани в банки на ОАЕ, Швейцария и др.. Радулов не спомена конкретни имена, но посочи, че  според явните сметки на тези лица в България, те и семействата им са живели с по 100-200 лв. на месец. Той подчерта, че за разлика от западните политици,  нашите собственици на офшорки не са ги направили, за да укриват данъци, а за да укриват необяснимо и гигантско богатство.


„Не е обяснимо как един сегашен министър преди да стане министър е спестил 300-400 хил. лв. при положение, че съвсем малко е работил в чуждестранна компания и никой не казва каква е била заплатата му. По един милион на година?”, запита експертът. Той подчерта, че тези въпроси ще излязат наяве. „Все пак си мисля, че е добре да не излязат преди европейските избори”, посочи Радулов, тъй като има риск от „политическа вакханалия”.

Преподавателят подчерта, че парите в тези офшорни сметки са на всички нас и добави „а ние се чудим къде са отишли 16 млрд., опростени от НАП”.

Експертът по сигурността подчерта, че след 1991-1992 г. няма западно посолство, което да е намалило резидентурата си в България, а за някои от посолствата дори важи обратното. Именно те събират информация, която предоставя обективни данни за докладите на Държавния департамент на САЩ и на ЕК. Всички данни за корупция в тях са резултат от много точни и подробни проучвания, подчерта проф. Радулов.
 „Мисля, че западната публика не е изненадана”, заяви Радулов в коментар за публикациите на  New York Times, Der Standart, Stuttgarter Zeitung и др, посветени на корупцията в България.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Пенсионер 30.06.2019 14:08

    Коментари няма и да има! Останахме без думи...без вопъл и стон...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.