Свързани новини

28.03.2019 18:03

Властта предупредена за опасност край Своге 6 месеца преди трагедията

Видян 3138 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Премиерът Бойко Борисов получи документи за пътя-убиец Мездра-Своге, разкри лидерът на движение Боец Георги Георгиев в предаването Честно казано на Люба Кулезич по Евроком. Припомняме, че на 25.08.2018 автобус излезе от пътя, преобърна се в 20-метрова пропаст, вследствие на което загинаха 20 души. Тогава стана ясно, че пътят, ремонтиран преди това от фирма Трейс, е имал редица проблеми. След трагичния инцидент подадоха оставки регионалният министър Николай Нанков, вътрешният Валентин Радев и транспортният Ивайло Московски.
Оказва се, че на 26 февруари 2018, кметът на Своге Емил Иванов изпраща писмо до премиера Борисов, за да алармира за дефекти на пътя Мездра-Своге. В него посочва, че трябва да се има предвид, че гаранцията на пътя изтича, а никой не взема мерки за корекции. Към писмото е приложен протоколът от състоянието на конкретното място, където шест месеца по-късно се случи катастрофата.
От Боец подчертаха, че писмото има входящ номер в МС, а значи би трябвало да е стигнало до премиера. Георгиев заяви, че движението разполага и с други  документи, получени по закона за достъп до информация. „Стигнахме до множество документи от МРРБ и АПИ, че гаранцията на пътя изтича през декември 2018, а Трейс твърди, че тя е била изтекла към момента на катастрофата”, заяви той пред Евроком. Той цитира протокол от 2017г., и друг от два месеца преди инцидента, за оглед на този участък от пътя, където стана катастрофата. В документа са констатирани 76 участъка с тежки дефекти - изронен асфалт, пропадане на асфалта и т.н.
Кметът Иванов също потвърди, не е вярно, че пътят е бил приет без забележки. Той е алармирал, че е въпрос на време да стане трагедия, а до катастрофата нито един ремонт не е бил извършен. Градоначалникът подчерта, че е имало е протокол от АПИ, която изисква от МВР и община Своге сформиране на комисия по обследване на точния участък, където е катастрофата, година и два месеца преди тя да се случи.
Комисията констатира износен асфалт, завой с голям вираж, повредена мантинела, все неща, които след катастрофата са посочени като причини тя да се случи.



 Властите са чакали да изтече гаранцията, без да се закача фирмата-изпълнител Трейс, а след това да се пусне обществена поръчка за ремонт на ремонта, с усвояване на нови милиони, твърди Георгиев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Айде сега, таман са още топли, и Боце от Банкя да си напише оставката! Долу милиционерската крадлива и некадърна сган!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред