Свързани новини

13.03.2019 17:46

Плащаме 90 000 лв. на иманяри за идея как да избягват закона

Видян 3513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Правителството отпусна сумата, за да бъде направена либерализация на правилата за употреба на металотърсачите
Сдружение, чиито членове редовно са осъждани за иманярство получи от правителството на България близо 90 000 лв, разкрива Биволъ. Средствата идват от европрограмата Добро управление и ще бъдат дадени на Българска национална федерация по металдетектинг, чиито членове често попадат под ударите на закона за иманярство. С парите неправителствената организация трябва да запълни „липсата на установена регулаторна рамка, което води до несправедливо криминализиране на дейността
металдетектинг, затруднява търговците и производителите на металдетектори да практикуват търговската си дейност и уврежда интересите на държавата, свързани с опазване културното наследство на страната“. С други думи – да подготви либерализация на правилата за употреба на металотърсачите. В момента дейността е на разрешителен режим.
Стойността на проекта е 89 954,84 лв., като безвъзмездната помощ възлиза на 100%, от които 85% в размер на 76 461,61 лв. от Програмата и 15% в размер на 13 493,23 лв. от националния бюджет на Република България и следва да бъде изпълнен до 18.06.2020 г.
За Българската национална федерация по металдетектинг е писано много през годините. Името ѝ се споменава включително в съдебни актове срещу нейни членове за иманярство. На всичкото отгоре осъдените са се позовавали на членството си в организацията, за да оправдаят съставомерните си дела.
В България се откриват още няколко подобни присъди за иманярство срещу членове на федерацията, като при залавянето им от тях са иззети членски карти. Има и съдебни преследвания в чужбина. Един от учредителите на организацията – Николай Георгиев Николов е бил обект на съдебно преследване в Унгария. През 2013 г. пресцентъра на МВР обявява него и друго лице – Николай Желев, също от Ловеч, за трафиканти на антики, след като двамата са били задържани на границата между Унгария и Австрия.
Мъжете били заловени при опит на незаконен трафик на около 10 000 антични монети, предмети и други културни ценности. В хода на разследването било установено, че антиките произхождат от България и са придобити в резултат на незаконни археологически разкопки. По данни на експерти стойността на иззетите ценности възлиза на около 150 000 евро.“ съобщава тогава МВР.
Заради този, а и още няколко подобни "инцидента" срещу членове на организацията, нейната репутация никак не е добра. Да се финансира Българска национална федерация по металдетектинг с европейски средства, за да твори законодателство за опазването на културата е толкова логично, колкото съюза на педофили да напише нов Закон за закрила на детето, смятат експерти по археология и музейни работници, с които Биволъ се консултира.
Еврофинансирането е разтревожило дори Министерството на културата, което е изпратило в началото на февруари писмо до Министерския съвет. В него се изказват опасения относно една от дейностите, предвидени в проекта на Сдружение Българска национална федерация по металдетектинг и евентуалното ѝ извършване извън законовите процедури.


Източник: Биволь


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец