Свързани новини

21.02.2019 10:43

Цветанов обвини Борисов в лъжа по Изборния кодекс

Видян 6119 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Позицията на управляващите е променена само по въпроса с преференциите, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV. Вторият човек в ГЕРБ отрече да има има преразглеждане на въпроса за избор на нов състав на ЦИК, което премиерът по-рано обеща. Това би било просто спазване на закона за спазване на мандата на комисията, който изтича през март. Цветанов посочи, че при евентуално вето от страна на президента Румен Радев, ГЕРБ ще се съобразят само с редакцията, свързана с преференциите. Така не само прескочи факта, че по този начин няма да бъде спазен законът, но и оспори своя началник в лицето на премиера Бойко Борисов. Припомняме, че в понеделник на специална пресконференция Борисов даде заден по промените в Изборния кодекс (ИК). „Въпросът с преференциите ще бъде преразгледан и ще бъде избрана нова ЦИК", заяви той тогава. „Възложил съм на ПГ да се намерят всички законови методи и да се стартира процедура за нова комисия”, посочи премиерът. Истината е, че изборът на нова ЦИК не е въпрос на политическо становище и търсене на „законови методи”, а на елементарно спазване на самият закона, който предвижда това след изтичане на мандат.


„Оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила”, заяви на същата пресконференция бившият конституционен съдия Георги Марков. Въпреки това сега Цветанов променя позицията на ГЕРБ за трети пореден път в рамките само на една седмица.


Винаги информирам председателя на партията, когато се взема сложно решение - за да знае какво се случва”, заяви  шефът на ПГ на ГЕРБ по повод на скандала от миналата седмица, когато управляващата партия подкрепи искането на ДПС за повишен праг на преференциите в ИК. Това твърдение обаче също се разминава с думите на самия Борисов, който по това време бе на конференция в Мюнхен и дистанционно коментира, че не се меси в работата на парламентарната си група и не знае нищо.


"Той ми каза: Решаваш на момента и в конкретната ситуация", оправда се Цветанов.


Той отрече да е имал договорки с ДПС. Но се е самоопроверга, като разказа, че заради очертаващата се липса на кворум за промените в ИК, е разговарял с ДПС. Лично Цветанов призна в друго  интервю по-рано, че подкрепата за текста, свързан с преференциите, е била договорена, за да се закрепи сегашното правителство.


„Да не би ГЕРБ да са свалили Борисов от лидерския пост и да са избрали Цветанов”, запита още след гласуването на промените в ИК лидерът на БСП Корнелия Нинова.


Сега той отрече категорично обвинението на Нинова, че направеният компромис от страна на ГЕРБ за преференциите всъщност е сделка с ДПС. Уверява, че е имало никакви предварителни договорки. „Ако имахме план за действие, нямаше да изпаднем в тази ситуация в пленарния ден, когато нямахме кворум”, оправда се вторият човек в ГЕРБ.


На пресконференцията в понеделник премиерът, заяви, че Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ". 


На свой ред Цветанов бе категоричен, че в конкретната ситуация не смята, че е допуснал грешка с преференциите и отрече Борисов да го е "мъмрил".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Време е да си ходиш 30.06.2019 14:08

    Какъв гол охлюв/улеш/ на калдъръм. Боже,боже..... Този е готов да продаде, предаде майка и баща, за майка България говоря!Трудно се осмислят нещата , които говори- тракачник!!Превод -човек, който говори и нищо не казва!!

  • 001 Детектор по лъжа 30.06.2019 14:08

    И ЗА НАЙ-НЕПРЕДОУБЕДЕНИЯ И НАИВЕН ЧОВЕК Е ЯСНО И БЕЗСПОРНО, ЧЕ НАЙ-ЛЕСНОТО НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ Е ДА ОБВИНИШ БОРИСОВ В ЛЪЖА!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително