Свързани новини

20.02.2019 12:12

НС отхвърли ветото на Радев

Видян 1276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни (ЗЛД). Така законът ще бъде обнародван в Държавен вестник и ще влезе в сила, въпреки оспорваните поправки от държавния глава.  Ветото бе отхвърлено със 127 гласа от депутатите. Само един подкрепи аргументите на президента, а 4-ма се въздържаха. Гласуването обаче премина без депутатите от БСП, които бойкотират парламента от понеделник. Въпреки това НС започна заседанието си с кворум от 123-ма народни представители.



Възражението на Радев  беше срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените в закона отварят врата за забрана и санкции до 40 млн.лв. на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.


"С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право", се казваше в мотивите на президента за налагане на ветото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци