Свързани новини

07.02.2019 16:22

Разглобиха Бронзовата къща за седмица след аларма на 19’

Видян 2197 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като 19 минути алармира 2 седмици след крайния срок и месец след обявения за демонтаж на Бронзовата къща, само за 7 дни нещото като нищо на света изчезна от сърцето на София. Архитектурната скулптура, или както там я наричаше нейният клет създател от провинцията, бе строена цели 6 месеца, а се демонтира за 25 пъти по-кратко време.


В понеделник ще стане ясно какво я наследява. Всъщност още през юли беше обявен конкурс, който трябваше да е завършил на есен.


Докато няма нов обект на това място, отредено от Столичната община за публично изкуство, върху бетоновата неравна площадка на мястото на Мавзолея няма да има временни инсталации, обясни пред 19 минути кметът Йорданка Фандъкова. Както нееднократно сме писали, тя беше противник на Бронзовата къща, която бе наложена поради европредседателството „по втория начин” от Австрия. Страната пое от нас щафетата за ротационното управление на неуправляемия иначе ЕС. В конкурса за нов обект на цимента са се включили 18 артисти, като офертите им са за скулптурни композиции, инсталации, инсталации със стенописи.


Следващият и всеки друг проект, който ще се реализира на площадката, заета първо от Бронзовата къща, ще бъде инсталиран по новоучредената от културната дирекция на кметството програма Навън. Такива инициативи работят в много столици, като знаково е например мястото за изкуство на лондонския площад Трафалгар.


Снимка: Етюдите на София



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева