Свързани новини

05.02.2019 18:02

България: Нямаме исторически спорове със С.Македония

Видян 2476 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България няма спорни моменти в историята и не отрича гледните точки на Северна Македония, стана ясно от изявлението на нашата делегация на преговорите с югорепубликата. Двете страни трябваше да се договорят, за да няма обидени по въпросите за езика на комшиите, който ние досега отричахме да е различен от нашия, и миналото.


  Сред най-фрапантните случаи е изучаването на цар Самуил като македонски владетел, който е управлявал държава с такова име – нещо абсурдно най-малко заради въведеното не от нас, а от Византия прозвище на разбилия го император Василий именно като Българоубиец. Но и символно за съседите – неговият паметник заема централно място в абсурдната композиция от грозни монументи на централния площад в Скопие, които са израз на претенциите им към нашата история. България очевидно приема последната нагла теза на комшийския премиер – уличения, но не и съден за директна корупция Заев, който заяви, че Самуил принадлежал на небето и ако сме искали, да сме го пишели свой.


Сигурно от срам да не засегнем бъдещите ни побратими в НАТО, на 4 февруари, този понеделник, пропуснахме да отбележим 147-годишнината от рождението на нашия революционер Георги (Гоце) Делчев. Нито пък правим някому забележка, че в скопските книги и учебници той е наричан „Македонският Апостол”. Стига само поглед на биографията му, за да се разбере: той е роден в българско семейство, учи в българско униатско начално училище, в българска екзархийска прогимназия и после в Соунската българска мъжка гимназия, където създава революционен клуб с Дамян Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. След това постъпва във Военното училище в българската столица София. За база на революционната си борба използва мрежата на Българската екзахрхия на останалата поробена българска етническа област в Османската империя Македония. Не е случайно, че първото име на ВМРО е Български македоно-одринска революционна организация, чиято цел е съединение с Княжество България. И тя вдига Илинденско-Преображенското въстание, което Заев великодушно ни позволи миналото лято и ние да честваме.


Само ще отбележим, че това правителство се води патриотично и в него коалиционни партньори са Обединените патриоти, воглаве с ВМРО.


В коментар по темата докторът по международно право и бивш български посланик при правителствата на Костов и Царя – Велизар Енчев заяви: „МНвР погази международното право и националните си интереси в рамките на два часа. 5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация". Той пряко се обърна към ръководителя на нашата делегация проф. Ангел Димитров – бивш посланик в Република Македония и настоящ шеф на Смесената българо-македонска комисия за общото историческо наследство: „Професоре, защо  приехте да оглавявате тази комисия? Като първи български посланик в Скопие вие ли не знаете, че преговори с македонизма са диалог с глухи?”, запита дипломатът и ексдепутат от Патриотичния блок.


Според Енчев, който дълги години преподава Балкански проблеми в СУ Кл. Охридски, освен другото: „Преспанският договор на гърците е удар по България, защото географското наименование на държавата е потенциална  бъдеща претенция към Пиринския край". Преди подписването и на този документ нашите дипломати също имаха възможност да изразят поне някаво становище, но и това не се случи. Колкото и да си говорим за голямо европейско семейство и добросъседство, Гърция последователно отстоява своите принципни позиции по исторически въпроси, които могат да имат и стратегически последици.


Българската дипломация обаче подписа Договора за добросъседство с Македония без никакви условности и безропотно прие позцията на Заев по болезнени исторически теми. На практика признаваме абсурдните твърдения, че цар Самуил, Св. Климент Охридски, Братя Миладинови, Гоце Делчев, Яне Сандански, Никола Вапцаров и др. са „македонци” или „северо-македонци” по новому. Един от последните симптоми, че са предадени всички позиции е преминалата в пълно мълчание годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Божидар Божилов 30.06.2019 14:08

    Някой би ли ме светнал по въпроса, коя е била столицата на "държавата" Македония до 1941 г.? Не трябва да позволяваме на "ВеликиОт" български пожарникар да предава българският език и история така, както раздава бюджета на България. България е имала достойни държавници и патриоти, които с цената на живота си са отстоявали България и българското. Правителството на Република България извършва национално предателство. За такова деяние някога се е заплащало със смърт. Бог (ако Го има) да пази България. Друго няма.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    нямаме различия ли? ами това че се създава измислена държава и измисления МАКЕДОНСКИ???!!! език?...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби