Свързани новини

04.02.2019 14:00

Хора с увреждания на бунт срещу реформата в ТЕЛК

Видян 1854 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хора с увреждания и техни близки излизат днес на протест. Недоволството е заради фрапиращи случаи на драстично орязани оценки на ТЕЛК-комисиите. Още преди половин година, когато ГЕРБ предложи новите правила за оценка на нетрудоспособността в ТЕЛК, медиите предупредиха, че много хора ще бъдат ощетени. Въпреки това реформата бе извършена без предварителна оценка на ефекта.


Хората с увреждания се притесняват, че тези, които имат ниска работоспособност до 70%, автоматично ще отпаднат от ТЕЛК решенията и вече няма да получават пенсии и социални добавки.


„Моят син, който е с тежка умствена изостаналост, досега беше с 96% увреждане с чужда помощ. Според новите правила той няма право на чужда помощ и му дадоха 80% без чужда помощ”, заяви Надежда Грекова, майка на дете с увреждане.


„Това, че не се включват съпътстващите заболявания, е посегателство и върху човешки живот”, коментира и Павлина Григорова, която има множество заболявания.


Дъщерята на Андриана е със синдром на Даун. При последното й преосвидетелстване процентът пада от 90 на 80%, а чуждата помощ е отнета. Това автоматично намалява доходите на семейството.


"Да ни натикат 2 метра под земята, да изглежда по-европейски България, пейзажа им да бъде социално чист, да няма деца с увреждания", коментира Андриана Андреева, майка на момиче със синдром на Даун.


Майката не обвинява лекарите от ТЕЛК, защото те просто изпълняват новите правила.


Те са в сила от половин година. При определяне на процента се взема предвид само основното заболяване на човека. Ако то носи поне 80%, а останалите му - поне 50%, само тогава се добавят проценти.


"Беше казано, че трябва да се хванат тези, които са лъжливите телкове и не зная доколко това не навреди повече на хората, които са със сериозни увреждания", каза Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.


Такъв пример е Йорданка, която е с рядко заболяване. Жената казва, че комисията, вместо да оцени основното й заболяване, оценява съпътстващо. Така вместо 80%, получава 30% и губи инвалидната си пенсия.


"Мисля, че това е просто някаква подигравка, да ми напишат диагноза, която е с психопроблеми, е абсурдно", възмущава се Йорданка Петкова.


Според гражданско проучване половината от хората, преминали преосвидетелстване, са ощетени.


Днес в 15 ч. здравният министър Кирил Ананиев кани хората с увреждания на среща, на която ще им покаже анализ от ефекта на новите правила за медицинска експертиза. Очаква се също така да бъдат обсъдени и нови мерки срещу фалшивите ТЕЛК решения.


 Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци