Свързани новини

09.01.2019 15:17

Кабинетът отлага спорния закон за горивата

Видян 1124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството ще предложи на Народното събрание да удължи срока за влизане в сила на закона за горивата до 1 юли. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов. Правителственото предложение идва след като собственици и служители на малки бензиностанции в цялата страна заплашиха с безсрочни протести. Преди това изпълнителната власт изглеждаше готова да прилага закона: Министерството на икономиката беше пуснало за съгласуване проектонаредбата към него, като дори скъси наполовина обичайния срок за събиране на мнения, отбелязва "Дневник". Вчера министърът на икономиката обаче изненадващо заяви, че законът не бил съгласуван с ведомството.

Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е приет през юли 2018 г. и трябваше да влезе в сила на 28 януари. Срещу него обаче протестират дребните фирми от бранша, според които той затруднява бизнеса им в полза на големите компании.

Основен вносител на законопроекта беше депутатът от "Обединените патриоти" Емил Димитров - Ревизоро, по инициатива на Българската петролна и газова асоциация, обединяваща големите вериги бензиностанции и нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим". В хода на обсъждането се стигна до конфликт в коалицията на Патриотите след като в подкрепа на дребните участници на пазара се изказа лидерът на НФСБ и вицепремиер по това време Валери Симеонов.

Вносителите мотивираха новите разпоредби с необходимостта от изсветляване на пазара. И макар че в хода на дискусията в Народното събрание част от най-рестриктивните текстове бяха смекчени, сдружението на дребните търговци продължава да възразява срещу разпоредбите, между които изискване за уставен капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция за всяка бензиностанция от 20 хил. лв. Те очакват масови фалити и обявиха готовност да излязат на масови протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция и Белгия.

Вчера омбудсманът Мая Манолова поиска от Конституционния съд да прецени дали законът не противоречи на конституцията.



Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв