Свързани новини

09.01.2019 09:27

Цветанов, а не Радев направил авиопроцедурата

Видян 3475 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Димитър Стоянов,летец,гл.секретар на президента коментира думи на Цв.Цветанов:"Това е: Във връзка с поредното дежурно изявление на председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в което се заявява, че президентът Румен Радев е искал „непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите“, по време на назначеното от него служебно правителство, припомням следното:


1. Процедурата е организирана в съответствие с „Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет““, приет от 43-тото Народно събрание на 02.06.2016г. За проекта е гласувал и г-н Цветанов.


2. Документите за провеждане на процедурата за избор на нов самолет са приети на 19.10.2016г. от Министерството на отбраната на Съвет по отбрана, в присъствието на началника на отбраната ген. Константин Попов и в последствие подписани от министъра на отбраната Николай Ненчев и министъра на икономиката Лукарски, министри от второто правителство на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов.


В подписаните от Ненчев и Лукарски документите са фиксирани и срокове както следва:


- Получаване на офертите – до 13.03.2017г.


- Отваряне на офертите – на 13.03.2017г.


- Оценка на офертите – до 31.03.2017г.


Тези срокове са изпратени в Искането за предоставяне на оферти към страните – доставчици. В този документ е включена и методиката за оценка на приложенията.


В последствие, поради непредоставяне на необходима информация в офертите и изпратени допълнителни писма към правителствата на Швеция, САЩ, Португалия и Италия,  срокът за оценка на офертите от експертните екипи е удължен по искане на комисията до 05.04.2017г.


3. Експертната група приключи работата си в указания срок, изготви протокол с резултатите от анализа и го внесе в Министерски съвет в срок.


Важно е да се знае, че Искането за предоставяне на оферти е документ, който обвързва и двете страни: отговарящата – да предостави в срок исканата информация в пълнота; изпращащата – да анализира информацията и да класира кандидатите строго по методиката в указания срок и при спазване на принципите на равнопоставеност и обективност.


4. Служебният кабинет на свое заседание на 26.04.2017 приема протокола за сведение. Служебният кабинет не е взел решение за избор на самолет и за започване на преговори с доставчиците. Оставя това решение да го вземе следващото редовно избрано правителство.


Това се потвърждава и от доклада на Временната комисията за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет на Народното събрания. Там е записано (стр.22 и 23), че служебното правителство е взело решение, „което не предполага нито изпълнение, нито продължаване на процедурата“ и „Министерството на външните работи потвърждава, че към момента няма решение на Министерски съвет.“


От цялата фактология ясно личи, че става въпрос за една изключително организирана, прозрачна и обективна процедура. Последната е водена в стриктно изпълнение на сроковете и правилата, заложени от 43 НС и кабинета Борисов 2.


Твърденията на г-н Цветанов показват за пореден път, че е рисковано и често смехотворно, некомпетентни лица да коментират сложни процеси."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове.