Свързани новини

08.01.2019 09:29

Победителят в конкурса за нов изтребител може да е руски

Видян 3492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
България отдавна не е била обект на толкова сериозна геополитическа, военна и бизнес битка, в каквато се оказа с процедурата по избор на нов изтребител, пише Сега. Целият проект по закупуването на 16 нови изтребителя ще струва близо 4 млрд. лв. В момента тече първата фаза - придобиването на първите поне 8 изтребителя за 1.8 млрд. долара. Всичко това, естествено, е луксозно опаковано с аргументите, че България имала жизнена необходимост от нови самолети, че закупуването, и то на западни образци, ще сложи край на зависимостта от трети страни - разбирай от Русия, че държавата ще може сама да си пази небето и дори, недай си боже, да участва и в реални бойни действия по отбрана. Все твърде спорни твърдения, като се има предвид, че съседите ни имат десетки пъти повече самолети.

Няколко дни преди Нова година изглеждаше, че историята върви към своя край, след като бе обявен докладът на министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов. Според участвалите в процедурата специалисти на финалната права битката е била между американската "Локхийд Мартин" и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen. Предпочетена е американската оферта и Каракачанов и Караниколов обявиха, че ще предложат на правителството да поиска от парламента да се вземе решение за определянето на преговорен екип, който да изготви проект за "международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет". Кабинетът трябва да се произнесе на 9 януари. Дотук всичко като че ли е пределно ясно. Но понеже сме в България,  не всичко е така, както изглежда.

Покрай изявите на министрите се разбра, че правителството ще поиска от НС и да му разреши "проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, одобрен от парламента. Не се посочва тези изисквания с кои параметри са свързани - с цена, с начин на плащане, със срокове на доставка, с бройки... И това даде основание за подозрения, че офертата на американците не се вмества в заданието на България и сега специално ще се нагажда, за да стане победител. Което доведе до остра размяна на реплики между двете фирми кандидатки, президента, военния министър и премиера. Всъщност скандалите и предпоставките за субективизъм и лобизъм са заложени още от самото начало с написването на заданието на поръчката. В него е определена една цена от 1.8 млрд. лв., в която трябва да се вмести закупуването на поне 8 самолета, които да имат пълна съвместимост във въздуха, "многоцелеви способности за различните роли, да имат адекватен радар с режими за работа по въздушни и земни цели, съвременен изчислителен комплекс, интегрирана система за самозащита, система за обмен на тактическа информация, нашлемна система за целеуказване, интеграция на контейнери за наблюдение и целеуказване, интегрирано съвременно високоточно въоръжение, система за планиране и анализ на мисията и симулатори за подготовка на състава". С тази формулировка се отварят огромни възможности за лавиране, увъртане и спекулации.

И се започва - американците предлагали 8 самолета за много повече от заложените пари, но с въоръжението и оборудването. Шведите давали не 8, а дори 10 самолета, но без въоръжение и част от оборудването, а те пък били неясно скъпи, зависели от лицензи и от трети страни. Самите възложители обясняват ту, че е важна военната и финансова експертиза, ту, че става дума за политика и стратегия. По всичко личи, че изобщо не става въпрос за конкурс с прозрачни правила и параметри, а


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от