Свързани новини

12.03.2009 15:01

Янев: "Аферата "Мургина" ще бъде доведена докрай!"

Видян 1824 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови сигнали до ДАНС, свързани с прояви на ислямизъм в България в около 10 района в страната, са представили днес на ръководителя на Службата Петко Сертов народните представители Яне Янев и Димитър Абаджиев. За това съобщи самият Янев след срещата в ДАНС, предаде БГНЕС.


Според Янев ДАНС работи в синхрон с други европейски служби по въпросите, свързани с проявите на радикалния ислям – фундаментализма и паричните потоци, които се наливат, за да може принудително българо-мохамедани да бъдат заставяни да се обучават на несвойствена и нехарактерна за тях религия. Сред материалите, които са предоставени на ДАНС, са и списания, в които се възхвалява ислямската религия. В част от изданията е коментиран и денят 11 септември, когато бяха извършени атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк. По време на срещата е бил обсъден и въпросът за финансовата криза и икономическия контрол, както и злоупотребите в НАП, Министерство на финансите, Агенция "Митници" и други.
"Очакваме от ДАНС в най-кратък срок конкретни резултати и вече видяхме, че са предприети конкретни действия", посочи Яне Янев. По думите му с депутата Димитър Абаджиев са "останали приятно изненадани от факта, че до момента има наложени десетки глоби, принудително изселване и се осъществени десетки операции". Те, обаче, са класифицирана информация и Янев не пожела да предостави повече данни. Той изрази надежда, че след приключването на операциите ДАНС ще оповести резултатите пред общество, за да се вземат мерки по превенция. Според Янев по проблема с радикалния ислям ДАНС работи от 6-7 месеца в сътрудничество със службите на още 15 държави-членки на Европейския съюз. Янев коментира още, че в страната за последните 4-5 години са влезли милиони от Саудитска Арабия, Египет и други ислямски огнища за подпомагане на незаконни училища, други извънкласни форми на обучение и директно купуване на бедни хора, занимаващи се предимно със земеделие. Изселвания, според Янев, е имало и това лято към различни райони – както в страната, така и в чужбина.
По време на срещата днес с Петко Сертов е дискутиран и въпросът за икономическата криза и възможностите за спиране на пробойните, от които се източват средства както от държавния бюджет, така и от еврофондовете. За целта ДАНС е създала специален експертен икономически екип. Депутатите са имали възможност да видят как работи този екип, каза още Янев. "Считаме, че вече са ясни готовите схеми за източване на пари – държавни чиновници са реализирали схеми по източването в НАП, Министерство на финансите като цяло, Агенция "Митници" по отношение на акцизи и други. Лидерът на РЗС съобщи, че от ДАНС са получили уверение, че аферата "Мургина" ще бъде доведена докрай. "От днес съм спокоен, че аферата ще свърши с прокурорски постановления, със съд и присъди. Има привлечени свидетели от НАП, които съдействат на Прокуратурата и в този час", бе категоричен Яне Янев. Той заплаши ръководителят на Агенция "Митници" Христо Кулишев, че ако не предприеме бързи действия за ограничаване на корупцията и нарушенията в митниците – "търпението му ще се изчерпа". Янев даде за пример митнически нарушения при вноса на китайски стоки, карго, фалшифициране на документи и др. Според него между 300 и 500 млн. лв. са загубите за България от митнически измами за двугодишен период. От РЗС искат ДАНС да упражни реален парламентарен контрол в условията на предизборна ситуация. Петко Сертов е приел предложение на лидера на РЗС експерти от Великобритания, Германия, Полша, Исландия, които си сътрудничат с експертите на РЗС, да бъдат приети до месец в ДАНС и да осъществят взаимодействие със служителите на Агенцията. Депутатът Димитър Абаджиев направи разкритие за нарушения на кметове на общини. Утре в Хасково той организира приемна, където ще приема сигнали за злоупотреби на Хасковския кмет. По думите на Абаджиев кметът е съдействал за измами с прехвърлянето на обществени поръчки на роднини, деактуването на общински имоти и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец