Свързани новини

28.12.2018 14:16

Армията на Асад влезе в Манбидж след призив на кюрдите

Видян 2079 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира информацията за влизането на правителствените войски на президента Башар Асад в северния сирийски град Манбидж, като подчерта, че Дамаск провежда „психологическа“ операция, като изпраща войски в района, предава Anadolu Agency.


„Целта на Турция е да даде урок на терористичните Отряди за народна защита и Работническата партия на Кюрдистан (YPG/PKK) и сме решени да я постигнем“, заяви Ердоган, предаде Фокус.


 По-рано Министерството на отбраната в Анкара разпространи изявление, в което подчерта, че сирийските кюрди „нямат право“ да се обръщат с молба към Дамаск за оказване на помощ срещу нова турска кампания в северната част на страната.


„Отряди за народна защита“ (YPG) „контролират района с оръжия и нямат право или власт да правят изявления или да отправят покани към други елементи от името на местното население", се казва в текста на МО.


За първи път от шест години насам армията на сирийския президент влезе в Манбидж.


 В изявление, излъчено по телевизията, армията обеща „сигурност за всички сирийски граждани и други присъстващи в района“. Остава неясно обаче дали силите на Асад са в околностите на Манбидж или са влезли в града, в който по-рано тази година САЩ създадоха база.


Информацията бе разпространена, след като по-рано през деня бе съобщено, че сирийските кюрди са призовали правителството на Асад да разположи свои сили в северната част на страната, за да им окаже помощ срещу подготвяната турска офанзива.


„Народни отряди за защита“ (YPG), основната кюрдска милиция в Сирия, отправи молбата си след изненадващото решение на САЩ да изтеглят американските военнослужещи от страната.


Турското правителство ще изпрати екип на високо равнище в Русия на 29 декември, за да обсъди и координира последиците от изтеглянето на САЩ от Сирия, паралелно с контактите на Анкара и Вашингтон. В екипа ще бъдат включени външният министър Мевлут Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар, директорът на разузнаването Хакан Фидан и съветникът на президента Ибрахим Калън.


Очаква се делегации на Турция и САЩ да се срещнат на 8 януари във Вашингтон, за да обсъдят изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия. Анкара вече подчерта, че не се е отказала от идеята за нова офанзива в близкоизточната република, но увери, че тя ще се проведе в тясна координация с Вашингтон. Междувременно турските въоръжени сили продължават да извършват военно съсредоточаване по границата със Сирия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и