Свързани новини

28.12.2018 11:04

Граждани на бунт пред КЕВР заради скока на водата

Видян 1963 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Граждани на София се подготвят да блокират с жива верига Комисията за енергийно и водно регулиране от 10.00 до 14.00 часа, за да осуетят заседанието на КЕВР, на което ще се вземе решение за ново увеличение на цената на водата.  "Съпротивата е единственото оръжие на свободните хора!", твърдят организаторите.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране  /КЕВР/ решава с колко ще поскъпнат водата и природният газ от 1 януари.

Разчетите на регулатора сочат, че цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.

В 27 населени места цената на водата ще скочи средно с между 5 и 20 стотинки.

Най-сериозното увеличение е в Бургас и София - с 10%, а Кърджали е единственото населено място без поскъпване. Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от Нова година за кубик ще се плащат 3 лева и 40 стотинки. За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто. Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни: „Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това обаче няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.


Снимка: Канал 3



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци