Свързани новини

10.12.2018 09:27

Скок на цената на водата за ЧНГ

Видян 2762 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на водата в столицата и още няколко града ще бъде увеличена от началото на 2019 г, пише Столица.bg. Сайтът се позовава на доклад на КЕВР, за който от регулаторния орган са насрочили обществено обсъждане. Според въпросния документ увеличението е предвидено по бизнес-план. То се налага и заради изпълнението на разходите на монополиста, въпреки че той нито поддържа язовира, от който черпи, нито намалява разхода по мрежата с 50%, както и заради "нивелиране" на инфлацията.


Припомняме, че от началото на 2017г. питейната вода за битови потребители в София вече поскъпна с 18%. Още тогава се говореше, че до 2021 г.  ще има ежегодно увеличение на цената, което в края на петгодишния период  трябва да достигне 47 на сто. Поскъпване на водата в София имаше в началото на 2018 г. с около 9%. Тогава общински съветници заявиха, че то е неаргументирано.


Сега предвиденото увеличение за столицата цената става 2,585 лв. за куб. м. от 2,354 лв. за кубик досега с ДДС или 10%.


От публикуваната на официалната страница на КЕВР обява става ясно, че обсъждането на новите  ще е на 17 декември т. г. от 13 ч. На него ще се обсъждат цените на Софийска вода АД, както и други дружества в различни градове на страната. По същото време пред  сградата на регулаторния орган ще се проведе протест срещу подготвяното поредно увеличение на цената на водата, сочи обява в социалната мрежа Фейсбук.


Освен в София, вдигане на цената на кубик вода ще има и в други градове на страната.


В Бургас цената вече гони 3 лева при 2,729 лв. с ДДС досега. За Варна регулаторът предвижда кубикът да стане 3,097 лева при – 2,974 лева досега, пише Труд.


По-малко ще е повишението на ВиК услугата в Пловдив, където потребителите се предлага да плащат по 2,216 лева за кубик при досегашни 2,20 лв. за кубик.


Увеличение ще има и за Северозапада. В Монтана и Враца обаче новата цена надхвърля социално поносимата, уточняват от КЕВР. Затова в двата града се предвижда тя да стигне до прага, който съответно е 2,967 лв. за куб. в Монтана и 3,171 лв. за кубик във Враца.


Въпреки, че вече се подготвят протестни акции, според Столица.bg в Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС не знаят нищо за предстоящия скок.


"Не сме запознати с това увеличение и не ни е предоставяно никаква официална информация”, заяви общинският съветник Альоша Даков, който е член на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. „Редно би било Софийска вода и ВиК дружеството да ни информират”, с негодувание отбеляза той.  Според него при сегашните разходи на водата, няма логика да се повишава цената.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци