Свързани новини

21.12.2018 10:30

Русия прави авиобаза във Венецуела, Карибска криза 2?

Видян 1651 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Тъй като Вашингтон е твърдо решен да напусне Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, изглежда Москва е готова да направи стратегическа въздушна база край бреговете на Венецуела, предаде RT.


Пристигането на два руски бомбардировача Ту-160 във Венецуела по-рано този месец предизвика нервна реакция от Вашингтон и доведе до кратък разгорещен информационен обмен между американските и руските длъжностни лица. Това може да е прелюдия към по-амбициозното начинание, разкрива руският вестник Независимая газета (NG), цитирайки военни и дипломатически източници.


Според тях Москва се стреми да създаде полу-постоянна база за руската авиация на един от островите на Венецуела в Карибско море, докато се подготвя за "дългогодишно военно присъствие" в "задния двор" на САЩ.


Базата е била планирана да бъде установена на остров Орчила, разположен в Карибско море на около 160 километра от венецуелската столица Каракас. Островът е домакин на венецуелско летище и военноморска база и вече е бил посетен от руските военни преди десет години. Покойният венецуелски лидер Уго Чавес дори предложи на Русия да създаде въздушна база там през 2008 г., но Москва се е поколебала да вземе такова решение тогава.


Десет години отношенията между Русия и САЩ са на тяхната безспорно най-ниска точка от Студената война. Вашингтон се опитва да се оттегли от ключовите споразумения за контрол на въоръженията, включително и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Плановете на САЩ предизвикаха силна реакция от страна на Москва, заявявайки, че ще предприеме мерки, ако в Европа бъдат поставени нови американски ракети, заплашващи нейната сигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева