Свързани новини

17.12.2018 09:27

Оставят инвалидите без пари до 15 февруари

Видян 2894 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 340 хил. пенсионери няма да получат през януари т. нар. социална инвалидна четвъртинка. Причината е, че от началото на годината тя и интеграционните добавки ще бъдат заменени от нов вид помощ, обяви социалният министър Бисер Петков.


Общо към 600 хил. души ще получават новия вид помощ, като 100 хил. от тях за първи път влизат в тази категория.


Новата помощ, която ще се плаща през Агенцията за социално подпомагане, обаче ще бъде преведена на възрастните с увреждания не през януари, а на 15 февруари, каза Петков, предаде 24 часа.


Хората, които досега са получавали интеграционни добавки, няма да е нужно да подават заявления в АСП за новото подпомагане.


Около 150 хил. души обаче ще трябва да отидат до бюрото на социално подпомагане в своята община след 1 януари. 100 хил. от тях са хората с увреждания, които сега нямат право на никаква помощ. Останалите, които също трябва да отидат до АСП са хората, които получават към пенсията си добавка от 25% от социалната пенсия за инвалидност, но не вземат месечна добавка за социална интеграция.


Размерът на новата помощ ще се определя според линията на бедност, която за 2019 г. е 348 лв.


Така хората с инвалидност от 50 до 70,99% ще получават 7 на сто от линията на бедност, или 24,36 лв. Тези с между 71 и 90% увреждания ще вземат 15%, или 52,20 лв. В момента повечето от тях вземат 30 лв. “четвъртинка” и още толкова интеграционни добавки. Ако досега получавана помощ се явявя по-висока от новоизчислената, ще останат на подпомагането в предишния му размер, обясни Петков.


Инвалидите с над 90 процента увреждане ще са на 25%, или 87 лв. А тези с право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност ще вземат 57% бедност, което прави по 198,36 лв. В групата с максимален размер на помощта попадат 16 000.


АСП започва кампания и ще прати писма на всички хора с увреждания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв