Свързани новини

08.12.2018 09:15

Радев: Не съм избран, за да премълчавам истината

Видян 2914 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България е в критично състояние. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Демокрацията я застрашават я много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите“, заяви той. „Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Да не забравим и отчайващо ниското доверие в българския парламент. Отчайващо ниското доверие в парламента също е тревожен симптом. Вземането на еднолични решения, включително относно бюджета, който се приема със закон, е друг проблем. Считам, че състоянието на българската демокрация е критично“, каза още Румен Радев.

На въпроса защо демократично избраният президент се оплаква от качеството на демокрацията, Радев отвърна: „Не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я изричам и отстоявам. Знаете, че не президентът, а правителството оперира с бюджета, разпределя обществените поръчки, финансира медиите. Помните онези 400 000 бюлетини, намерени в Костинброд, помните онeзи депутати, които пренасяха чували с бюлетини. Знаете вечните дебати на българската политика: за мъртвите души, за корпоративния вот, за платения вот, за изборния туризъм. Ние трябва да застанем с лице към проблемите. Затова казвам: да, българската демокрация има драматични проблеми“.

Запитан за съперничеството между него и премиера на външнополитическата сцена, президентът отвърна:

„Фотосесиите не са мой патент. И не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма, напротив, опасно е отсъствието на взаимен контрол между властите, каквото наблюдавахме през мандата на моя предшественик“.

"Не приемам внушението, че виждате ли проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството", каза още президентът.


„Бедността, несправедливостта, несигурността са трупани с десетилетия и се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не чува народа. Мнозинството се държа оскърбително с протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти, покачва данъчното бреме на по-бедните хора. Не мисля, че това е покана за диалог към мен“, каза държавният глава и подчерта, че не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани.

„Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания“, каза още Румен Радев.


Запитан дали всеки, който протестира срещу това правителство, може да разчита на президентска подкрепа, Радев отговори: „Ако каузата му е справедлива, отговорна и демократична, разбира се, може да разчита на подкрепата ми“.


Президентът очерта и решенията, които биха укрепили българската демокрация.

„Считам, че спешно трябва да се отстранят възможностите за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Маца 30.06.2019 14:08

    Тоя е прекалено семпъл, а новата му жена - магистралка

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.