Свързани новини

07.12.2018 13:25

Цветанов: Решението за новите изтребители ще бъде политическо

Видян 2717 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Решението за новите изтребители за българските ВВС ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Това е уверил председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил.


 "Срещата се проведе в Белия дом и продължи с повече от час над първоначално предвиденото време. По време на разговора обсъдихме широк кръг от въпроси на регионалната сигурност. С Фиона Хил се обединихме около мненето, че евроатлантическата перспектива пред страните от Западните Балкани е от ключово значение за ограничаване на влиянието на трети страни в региона. Пред нея представих и резултатите от приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, чийто основен приоритет бе именно европейското бъдеще на страните от Западните Балкани", написа Цветан Цветанов във Фейсбук.


"Със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил коментирахме и предстоящите през месец май догодина европейски избори. Посочих, че важно условие за бъдещето на трансатлантическите отношения е затвърждаването на статута на системните партии в Европарламента и недопускането на популистките партии да имат предимство при определяне на политическия дневен ред в Европа през следващите 5 години.


По време на разговора ни бе подчертана голямата важност за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната. В тази връзка отбелязах значимостта на осъществяването на газовия хъб "Балкан", но също така и интерконекторната връзка за втечнен газ с Гърция.


Информирах колегата от САЩ, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията, като решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства.


Двамата с Фиона Хил изразихме безпокойство от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив, като се обединихме около необходимостта от деескалация на конфликта.


В края на срещата двамата се договорихме взаимният обмен на мнения да продължи и в бъдеще. Бе посочено, че прекрасна възможност за подобен обмен на мнения би била бъдеща среща между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в началото на 2019 г", завърши Цветанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Сваляне на "напрежението" в Азовско море и Керченския пролив е правомощията на правителствата на Русия и Украйна, а не на намесата на други екземпляри, смятащи се за специалисти по всичко.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.