Свързани новини

04.12.2018 09:34

Изчезна китайският учен, създал първите генномодифицирани бебета

Видян 3140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Изчезна китайският учен Хе Джианкуи, извършил първата генна модификация на бебета близнаци с цел имунитет към ХИВ-вируса. Изследователят бил видян за последно в кампуса на Южния университет за наука и технологии в Шенжен, съобщи БНТ.

След като той направи изявление за резултата от дейността си миналата седмица на научна конференция в Хонгконг, китайските власти са започнали незабавно разследване. Ученият бил повикан да се върне обратно в университета. Според хонгконгски вестник, той е бил поставен под домашен арест в кампуса. Говорител на университета отрече тези твърдения.

На 26 ноември Хе обяви, че е създал първите в света генетично манипулирани бебета, което би било научен пробив, но твърде спорно от етична гледна точка. Този вид манипулация на гени е забранена в повечето страни, тъй като технологията е все още експериментална и промените в ДНК могат да преминат към бъдещите поколения, потенциално с непредвидени странични ефекти. Много учени смятат, че е твърде опасно да се правят такива опити, а някои остро критикуваха съобщението на Хе Джианкуи.

Ученият обяви, че е променил ембрионите на седем двойки по време на лечение за фертилност, като досега има потвърдена една бременност. Той обясни, че целта му не е да лекува или предотвратява наследствено заболяване, а да се опита да предаде способност, която някои хора притежават в имунната си система: да са резистентни на възможна бъдеща инфекция с ХИВ.

Според него родителите са дали съгласието си за експеримента. Хе обаче добави, че няма да разкрива допълнителна информация. Липсва и независимо потвърждение на твърдението му. Ученият не е публикувал и изследванията, за да могат да бъдат проверени от други експерти.

На въпросната научна конференция в Хонконг Хе заяви: "Чувствам голяма отговорност, че това не е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.