Свързани новини

29.11.2018 13:31

Двойно поскъпна непостроената зала в Бургас, наляха още 19 млн. лв.

Видян 3883 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При първоначално обявени 38 млн. стойност, непостроената спортна зала в Бургас, която трябваше да е завършена преди години, вече струва почти 70 млн. лв. Това стана след решение на правителството да отпусне нови 19 млн. или по-точно 18 799 067 лв. за обекта. С тях Арена Бургас вече трябва да бъде довършена.


Според официалната обосновка в хода на строителните дейности е "установена необходимостта от изпълнение на допълнителни строително-монтажни дейности за реализация на проекта, които не се явяват промяна на инвестиционните намерения, а тяхно развитие, съобразено с възникнали обстоятелства, които не е могло да бъдат предвидени преди стартиране на изпълнението им." Освен това с довършването на залата "ще се създадат условия за провеждане на международни, национални, местни спортни, културни и социални събития и подпомагане и насърчаване на развитието на младежките дейности, спорта, физическата активност и на региона като цяло", цитира аргументите на кабинета в. Сега и допълва информацията.


Последното звучи прекрасно, само дето с новата порция държавна захранка на строежа на Арена Бургас, първоначалната стойност на работите се оскъпява 1.9 пъти.


Проектът за зала на мястото на военно поделение в кв. Изгрев стартира през 2014 г. Търгът бе спечелен от обединение Дворана (в него по 47% имат столичните фирми Водстрой 98 и Понсстройинженеринг, вътре е и бургаската Билдникс), предложило цена от 38.4 млн. лв. с ДДС (38 397 364), припомня Сега. Първоначално идеята бе да се строи до "кота 0", след което проектът да се замрази до потвърждение за осигурен финансов ресурс. Затова държавата, в лицето на правителството на Пламен Орешарски, отпусна на общината 5 млн. лв. След това вече се наложи да бъдат преведени още 35 млн. лв. (с тях държавата придоби терена), с което вече бе надмината с 1.2 млн. лв. цената, с която Дворана спечели търга.


Историята на тези 35 млн. държавни лева също е интересна. Те бяха предназначени за реконструкция на Зимния дворец на спорта в София. През 2014 г. тези пари бяха отпуснати на държавното дружество Академика 2011, което стопанисва Двореца, от правителството Орешарски. В началото на 2016 г. всичко "увисна" по нареждане на премиера Бойко Борисов, който се завърна гневен от посещение в Лондон и нареди да се спрат всички обществени поръчки. В крайна сметка, през март 2016 г. правителството Борисов 2 пренасочи всички 35 млн. лв. към Бургас.


Впрочем, в началото на октомври 2018 г. Борисов откри реновирания Зимен дворец, като стойността на работите там възлезе на 4 млн. лв. без ДДС - 7 пъти по-малко от предвидената преди това сума, уточнява Сега.


Сега му донади още 18.8 млн. лв., с което общата сума, която държавата даде за залата, нарасна до 68.8 млн, или с 30.4 млн. повече от заложената стойност в оригиналния проект.


За справка: Най-голямата гордост на Бойко Борисов от залите - Арена Армеец София, погълна 90 млн. лв. Тя обаче все пак е с капацитет между 12 и 17 хиляди души, в зависимост от събитието, което приема. А проектът за Арена Бургас предвижда основната зала да е с близо двойно по-малко места - 6500. Планирани са също една малка зала (за 1500 зрители), една тренировъчна (такава има и в Арена Армеец, плюс ресторант) и открит етажен паркинг с 850 места (на столичната е за 1200 коли).


Замисълът е в арената в морския град да може да се полага писта за лека атлетика, с идеята България да кандидатства за европейско атлетическо първенство на закрито през 2019 г. заради забавянето на работите целта се измести към 2021-ва, после и тя бе сменена - за 2023-та. През август тази година Бойко Борисов бе на инспекция на обекта и тогава му беше казано, че Арена Бургас ще бъде готова с близо година по-късно от предвиденото - есента на 2019-а, когато има местни избори и „Чичо кмет”, както сам се нарича градоначалникът на Бургас, пак ще иска нов мандат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей