Свързани новини

26.11.2018 14:46

С рейтинг 7,8% 3 месеца преди изборите, Порошенко обяви военно положение

Видян 3622 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не само шоколадите му Рошен са във вечно намаление – никой не ги купува, въпреки ниските цени, в софийските магазини. Последните проучвания на общественото мнение отреждат едва 7,8% подкрепа на действащия президент Порошенко малко повече от 3 месеца преди изборите за нов президент в Киев. В социологическите анкети води бившият премиер Юлия Тимошенко, следвана от тв комика от руското шоу Клуб на веселите и находчивите Владимир Зеленский. Киев е без парно при студ и сняг от миналата седмица, когато се навършиха 5 години от старта на Майдана, който доведе бившия външен министър на Янукович като негов наследник на президентския пост. А МВФ не дава нов заем на Украйна, понеже не може и не иска да си връща старите.
Всичко това наложи Киев да изпрати 3 бойни кораба, които навлизат със странни криволичещи маневри в чужди териториални води сутринта в неделя и отказват контакт с руската брегова охрана в Черно море. Блокирани са, превзети са, а екипажите им, включително пострадалите, са настанени на територията на големия съсед – на когото трябва е оказана медицинска помощ. От месеци Москва предупреждава, че очаква подобни провокации. Киев отвръща, че корабите просто се придвижвали от Одеса към Мариупол. Събитията съвпадат с нанесените от Русия удари по позициите на терористи в Сирия през уикенда, от които предишния ден те изстреляха снаряди с химическо оръжие по жилищни сгради в Алепо и увредиха 107 души, сред които и деца.
Порошенко свиква през нощта на неделя срещу понеделник „военния си кабинет”. В униформи, вместо в скъпите си костюми, олигархът и неговите сподвижници обявяват военно положение. Засега срокът му е 2 месеца, но мнозина залагат на отлагане на изборите.
Едновременно със съвещанието, Киев започва обстрел с тежко въоръжение – забранено според Минските споразумения, по жилищни зони в Донбас.
Това не е сценарий за Разлайте кучетата 2, а опит за предизвикване на истинска война в миещото и нашите брегове Черно море. Русия поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН, който се събира в 18 ч. българско време в понеделник.


По обед привика временно управляващия посолството на Киев в Москва, за да „даде обяснение за нахлуването на украински военни кораби в руските териториални води в неделя в нарушение на чл. 19 и чл. 21 от Конвенцията на ООН по морското право на 50 км югозападно (б.р. - т.е. към руския хинтерланд, а не към Крим) от обичайното място за преминаване на плавателните съдове през Керченския пролив под Кримския мост”. Русия е възбудила наказателно дело за нарушаване на държавните си граници.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,