Свързани новини

22.11.2018 16:20

Съдиите: 24 часа е фейк

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет да изрази конкретно отношение по повод на кампанията срещу съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд (СНС), започнала непосредствено след като той нареди пускане под домашен арест на екс кмета на Младост Десислава Иванчева и зам.-кмета Биляна Петрова. Това се казва в декларация на Съюза на съдиите в България (ССБ) до Съдийската колегия на ВСС, публикувана днес. В нея се посочват две конкретни силно манипулативни публикации (б.р. в 24 часа), в които името на съдията е споменато без връзка с контекста и в очевидно противоречие със заглавието.


Припомняме, че в петък, 16 ноември, съдия Иво Хинов прие определение, с което променя мярката задържане под стража на Иванчева и Петрова в домашен арест. Само няколко часа по-късно в извънработно време Апелативния специализиран наказателен съд (АпСНС)отмени решението на Хинов и остави двете жени в ареста.


 Ден по-късно на 17 ноември, събота в 24 часа се появи първата неподписана статия, в която името на съдия Хинов се споменава в негативен контекст, без никаква връзка нито със заглавието, нито със съдържанието.


В позицията на ССБ се анализират двете публикации и техния манипулативен ефект в публичното пространство, доколкото гражданите не са длъжни да познават фактите по отделните дела, както и нормативната уредба, но разчитат, че медиите и журналистите са направили необходимата проверка, преди да публикуват:


В статия, публикувана на 17.11.2018 г. във вестник 24 часа, със заглавие "Двама магистрати с нередовни имотни декларации", без конкретна връзка с темата на публикацията, се споменават имената на няколко съдии и се цитират данни от техните имуществени декларации, подадени пред ИВСС, сред които и съдията Хинов, без той да бъде изобщо от тези с нередовни имотни декларации.


В декларацията си до съвета те пишат и, че негативната кампания срещу съдия по неприключило дело е опасна и поради това, че може да бъде дискредитиран крайният изход от него. От съсловната организация припомнят, че всички институции, които имат правомощия да бранят независимостта на съда, са длъжни да покажат адекватна защита.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева