Свързани новини

20.11.2018 18:00

11,4 млн. на км. за ремонт на златен път от АПИ

Видян 3253 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Още през юли от 19’ писахме, че АПИ се готви да даде рекордните 11,379 млн.лв. на км. за ремонт на пътна отсечка преди сръбската ни граница. Сега шефът на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) Светослав Глосов подписа договора за „модернизиране” на участък от пътя І-8 Калотина - Софийски околовръстен път, в участъка от ГКПП Калотина до пътния възел при Драгоман, пише Капитал.


Стойността на договора за реновация на едва 14,5 км. е 137 491 883.28 лв. без ДДС или общо 164 990 259, 94 лв. Част от средствата за финансиране са осигурени по Механизма за свързване на Европа на ЕС, а останалите са от републиканския бюджет. Само ще напомним, че при Тройната коалиция магистралата Бургас – Карнобат – чудесна и досега, излезе  150 млн. лв. за 35 км или 4,2 млн.лв. на километър ново строителство.


Внушителната сума сега се дава не за изграждане от нулата, а за модерницазия на вече съществуващ учатък от пътя. Лакомата обществена поръчка на АПИ намери своя фаворит. Изпълнител на отсечката ще е Страбаг БПА ДЗЗД, с участници: Щрабаг ЕАД, Страбаг Сп. з.о.о., Полша и Битумина ГмбХ-България ЕООД.


Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока, както досега и лента за аварийно спиране, но където има възможност, а на повечето трасе няма! При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 2 години и 4 месеца, от които 122 дни са за изработване на техническия проект. В крайна сметка след реализирането на отсечката България ще има един малко по-широк път до Сърбия.


Предстои подписването и на договора за изграждането на още 17 км от път I-8 - между Драгоман и Сливница.


След дългата липса на скъпи проекти очаквано още на етап конкурс всички големи български строителни фирми поискаха да се докоснат до поръчките за пътя до Сърбия. От самото начало фаворити да строят пътя до Калотина  обаче бяха именно от Щрабаг.


Според Капитал победителите имат завидна финансова история. В класацията на изданието за най-големите строителни компании по приходи през 2018 г. Щрабаг се изкачи от 15-о на 7-о място спрямо предишната година. Печалбата на фирмата за миналата година е била 9.3 млн. лв.


Битумина ГмбХ – България участва с ВДХ (новото име на Водстрой 98) в ремонта на лот 2 от жп линията между Елин Пелин и Костенец. Там Щрабаг пък участва в обединение за лот 3 от същата отсечка.


АПИ може да се похвали с постоянство в обявяването на мегаскъпи по всички световни мерки проекти. По-рано агенцията вече ощастливи пътните строители с цена 24,6 млн.лв. на км. с ДДС за ремонта на Околовръстното шосе от Младост до АМ Тракия.


 


Преди 2 г. години самият шеф на АПИ Глосов е усвоил над 5 млн. лв. по линия на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) за ремонт на 5-километровия селски път Сапарева баня - Паничище, който се оказа с лошо качество.


Въпреки щедрите поръчки не се очаква рогът на изобилието в АПИ да пресъхне. От януари около 55-60% от пътната мрежа ще бъде включена в тол таксата и с времето този обхват ще се разширява. Въвеждат се и нови пътни такси за преминаване по мостове, тунели или планински проходи. След поскъпването през 2017г., приходите от винетки пък са се увеличили с 25 млн. и достигнаха 352 млн. лв..



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 111 30.06.2019 14:08

    Към момента от Драгоман до Сръбската граница не е с по две ленти както пишете, а е с по една лента в едната посока !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв