Свързани новини

21.09.2018 14:29

Димов: Не са постигнати изискванията за чистотата на въздуха

Видян 1025 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол, предаде Фокус.


„Постигането на нормите за подобряване на качеството на въздуха е предизвикателство пред почти всички държави в ЕС. Подобряването качеството на въздуха е приоритет на правителството, както и на Министерството на околната среда и водите, защото това е свързано пряко със здравето на населението“, каза още министър Димов.


Той посочи, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция за намаляване замърсяването на въздуха с фини прахови частици, което е основен проблем както в София, така и в повечето големи градове.


 „Но като цяло в страната все още не са постигнати заложените в законодателството изисквания. Във връзка с това министерството е предприело редица мерки - готви се законопроект за промени, насочени към ограничаване на употребата на нискокачествени въглища за битово отопление, направени са законодателни промени за повишаването на качеството и ефективността на автомобилите, в процес на съгласуване са промени в Закона за местни данъци и такси, които целят да стимулират употребата на автомобили, които водят на по-ниски нива на замърсявания, предлага се въвеждането на екологичен компонент за определянето на данъци върху превозните средства, съгласно който автомобилите с по-висок евростандарт ще имат по-малко данъчни тежести, въведени са и допълнителни ограничения за изкупуване на катализатори чрез по-висок контрол и санкции, осигурен е финансов ресурс за общините с нарушено качество на въздух и др.“, каза още министър Димов.


По думите му Министерството на околната среда и водите води политика за подобряване на качеството на въздуха, но е нужна помощ и на местно ниво.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева