Свързани новини

10.08.2018 13:15

Манолова: В законовите промени за хората с увреждания няма реформа

Видян 1264 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Законопроектът за хората с увреждания не удовлетворява протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова. Те смятат текстовете за дискриминационни и лишени от реформи, съобщи бТВ. Пред журналисти те посочиха, че едва в 22 ч. вчера са получили последния вариант на текстовете.


В него е заложено създаването на специален съвет, който да съблюдава спазването на Конвенцията за правата на хората с увреждания, поддържане на регистър в Агенцията за хора с увреждания и въпроси, свързани с индивидуалната оценка. По-рано днес в студиото на "Тази сутрин" социалният министър Бисер Петков подчерта, че личната помощ ще бъде изведена в отделен закон.


Омдусманът и майките на деца с увреждания обаче смятат, че повечето от тези въпроси са разписани само с пожелателен характер.


Според Манолова в проекта няма никакви гаранции за спазването на индивидуален подход и индивидуална оценка, а освен това не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Освен всичко това, в допълнителните разпоредби е ясно написано, че новият закон няма да влезе в сила в близките месеци.


Родител на дете с увреждане посочи пред агенцията, че всички са изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон.


Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи. Те поискаха оставките на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.


„Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално”, изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид.


Преговорите в Министерството на труда и социалната политика продължават, като майките обмислят дали и пред сградата му да не изградят протестен палатков лагер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци