Свързани новини

07.08.2018 13:32

Работещ регистър на хората с увреждания до края на годината

Видян 1292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща при премиера с майки и организации на хора с увреждания.


Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за социално подпомагане (АСП), Агенцията за хората с увреждания. Всеки човек на база на потребителски профил ще може да намира всичко налично за него в системата. Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания - деца и възрастни, заяви Дончев, пише Медиапул.


Ще се направи проверка и за изразходваните до момента средства за наличния неефективен регистър.


"Това едва ли е панацея, но регистърът би подредил нещата и би било ясно, включително, когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може да види какво има за самия него в системата", каза Дончев.


По думите му същественият концептуален въпрос е бъдещето на Агенцията за хората с увреждания - какъв тип институция ще бъде - агенция, държавна агенция или комисия, каква част от правомощията на Агенцията за социално подпомагане ще преминат към нея.


Постигнато е съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50 процента увреждания, както и предоставянето на помощните средства поетапно да се поеме от Министерството на здравеопазването и НЗОК.


Социалният министър Бисер Петков съобщи, че финално в края на седмицата ще се разгледа още веднъж новият закон за хората с увреждания, следва финансова оценка, публикуване за обществено обсъждане в края на този месец и приемане от правителството до края на септември.


В момента се подготвят и текстовете на проект на Закон за социалните услуги и в началото на септември трябва да има готов цялостен проект на този закон, каза Бисер Петков. Омбудсманът Мая Манолова припомни, че на предишната среща в МС всички са се обединили около това трите законопроекта - Закон за личната помощ, изготвен от омбудсмана и майките, както и двата на социалното министерство - Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги, да бъдат гледани от парламента в пакет. Тя посочи, че институцията на омбудсмана ще направи корекция в текстовете на Закона за личната помощ, така че да бъдат синхронизирани със Закона за хората с увреждания.


Петков съобщи още, че заедно със здравния министър Кирил Ананиев са информирали участниците в днешната среща за направените от тях посещения в Дневни центрове за хора с увреждания, както и на лечебни заведения.


От страна на контролните органи на МТСП до края на септември ще бъдат проверени всички 79 дневни центрове за пълнолетни с увреждания, а заедно с ДАЗД ще бъдат направени проверки в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, за да има цялостни впечатления от качеството на услугите и проблемите. Всичко ще бъде обобщено в доклад, който ще е готов до средата на октомври.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е