Свързани новини

13.07.2018 09:57

Ще има сделка Путин-Тръмп за Близкия Изток

Видян 1960 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва е претъпкана с официални лица от Близкия изток, очевидно имащи намерение да разговарят с Владимир Путин преди срещата му с Тръмп в Хелзинки следващата седмица. Преди да се изправи лице в лице с американския президент, руският му колега има няколко важни срещи в Русия, сред които тези с израелския премиер Бенямин Нетаняху и Али Акбар Велаяти, съветник на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей.


 Палестинският президент Махмуд Абас също ще бъде в Москва, за да гледа финалите на Световната купа в неделя и се очаква също да разговаря с Путин. И  емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани ще бъде сред зрителите, въпреки че дали ще разговаря с Путин, все още предстои да бъде потвърдено, предаде RT.


На фона на бързите посещения се появиха спекулации в медиите, че предстои голяма сделка между САЩ и Русия, която ще включва ребалансиране на властта в Близкия изток, а регионалните играчи искат да се уверят, че техните интереси ще бъдат взети под внимание.


"Подобен сценарий е възможен, но е малко вероятен, тъй като би бил несъвместим с настоящите политики на Русия в Близкия изток", заяви пред РТ Григорий Лукянов, анализатор в Близкия изток и старши преподавател във Висшето икономическо училище в Москва.


"Има опасения в Дамаск и Техеран, че курсът, който Русия има във външната политика през последните години може да се промени, подобно на това което се е случило в миналото, когато в търсене на някакво глобално споразумение със САЩ Русия щеше да пожертва постижения и свои интереси в Близкия изток, които определя като второстепенни ", каза Лукянов.


"Опасенията са особено силни в някои ирански политически кръгове, които смятат, че Москва е ненадеждна и интересите й не съответстват на тези на Техеран", обясни анализаторът. "Тези опасения не изглеждат подкрепени от факти и не съответстват на собствените интереси на Русия в региона", подчерта Лукянов.


"Участието на Русия в Сирия, което промени драматично ситуацията от безнадеждното й отиване към пълното разпадане през 2014 г. към относителна стабилност към днешна дата, е основна точка за Москва в регионалната политика", заяви Сергей Балмасов, старши анализатор в Центъра за кризисно общество. "Тактически съображения като присъствието на проирански войски в Южна Сирия и военната реакция на Израел, разбира се, са важни, но наистина важен въпрос за страната ще бъде следвоенната реконструкция и кой ще плати за нея", смята анализаторът.


Лукянов е съгласен, че Москва няма да спечели нищо от застъпничеството си към всяка от страните, участващи в Близкия изток. "Настоящата политика на Русия в този регион е да играе собствена игра, като същевременно отчита интересите на други играчи. Срещите с Нетаняху и Велаяти са най-вероятно само за да държат Путин информиран с позициите на Израел и Иран", смята той.


"Силната позиция на Русия сега е способността и готовността да предлага решения на проблемите на сигурността. САЩ се провалиха в това отношение в Ирак и някои други места ", каза Лукянов. "Но Русия не може и не се опитва да замести САЩ, като основен търговски партньор за страните от Близкия изток. Същото важи и по отношение на Китай или Европа. "


"Решаването на въпросите, свързани със сигурността, изисква конструктивен диалог със заинтересованите страни, а руският лидер е смятан за предпочитан в това отношение. Много хора в страните от Близкия изток, араби или по друг начин, споделят тази позиция ", добави той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог