24.09.2015 13:49

Изобретяват 1000 пъти по-бързи компютърни чипове

Видян 3134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов метод би могъл да доведе до проектиране и производство на компютърни чипове, които са 1000 пъти по-бързи от съществуващите в момента, посочват изследователи, цитирани от Live Science, съобщава Агенция Фокус. Новият метод се базира на въглеродни нанотръбички и позволява изграждане на чипове в три измерения. 3D дизайнът дава възможност на едно и също малко пространство да се интегрират памет, която складира данни, и процесори, които обработват данни, обяснява Макс Шълейкър от Станфордския университет в Калифорния - един от изобретателите на чипа. Скъсяването на разстоянието между двата компонента може драматично да намали времето, за което компютрите вършат работата си, обяснява Шълейкър.
Напредъкът по отношение на компютърната бързина през последните 50 години се дължи в голяма степен на създаването на все по-малки силициеви транзистори, които да извършват логическите операции в изчислителните машини. Според закон, формулиран от Гордън Мур през 1965 година, броят на транзисторите върху силициевите чипове ще се удвоява на всеки две години. Доказвайки правотата на Мур, чиповете стават все по-малки, като най-тънките устройства са с размер едва 7 нанометра. За сравнение, средната широчина на човешки косъм е около 100 хиляди нанометра.
Процесът на намаляване на размера на чиповете обаче ще стигне до момент на нарушаване на функционалността им. По тази причина вероятно законът на Мур ще изчерпи валидността си в рамките на следващите десет години, смятат експерти. След това намаляването на размера на транзисторите не би водило до по-бързи компютри.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и