Свързани новини

04.11.2021 11:26

Първият в света товарен кораб с нулеви емисии без екипаж ще направи първото си пътуване

Видян 2157 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато става въпрос за автономен превоз на товари с нулеви емисии, превозните средства, които първо идват на ум, са камиони и самолети. Сега Yara International очаква да плава с първия автономен, напълно електрически товарен кораб в Норвегия до края на 2021 г., предаде inceptivemind.com.


Извършва се много работа за борба с изменението на климата в глобален мащаб. Намаляването на емисиите на парникови газове е едно от тях. Според Международната морска организация, корабната индустрия в момента представлява до 3% от глобалните емисии на парникови газове. В този контекст Yara Birkeland – първият в света автономен товарен кораб с нулеви емисии – е разработен от норвежка компания.


Проектът за електрически, автономен товарен кораб, който за първи път беше реализиран като концепция през 2017 г., вече е към своя край. Както CNN съобщава, Yara Birkeland ще отиде на първото си пътуване в края на тази година. Товарният кораб ще пътува от Herøya до Бревик, като само три центъра за контрол на данни на сушата ще наблюдават пътуването.


Yara планираше да отплава през 2020 г., но пандемията от COVID-19 забави пътуването. Това не е първият кораб без екипаж от всякакъв вид, който се движи напред, но е първият изцяло електрически модел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете